Huisarts misbruikte vennootschapsgoederen voor meer dan 358.000 euro

© shutterstock

Een 61-jarige arts uit Bilzen is veroordeeld voor het misbruik van vennootschapsgoederen van in totaal meer dan 358.000 euro. De correctionele rechtbank van Tongeren gaf de arts een gevangenisstraf van vier maanden met uitstel en een boete van 2.750 euro.

Van 2007 tot 2010 stak de huisdokter telkens een kartonnetje tussen het doktersbriefje dat hij voor zijn patiënten uitschreef en de doordruk die hij moest bijhouden. Hierdoor kregen de patiënten wel een doktersbriefje met het door hen betaalde bedrag maar kon hij het bedrag op de doordruk halveren.

Op die manier vervalste hij mogelijk honderdduizenden briefjes en verdiende hij ruim 358.000 euro in het zwart die hij niet aangaf in zijn boekhouding en waarop hij geen belastingen betaalde. De grootschalige verduistering kwam aan het licht tijdens een vechtscheiding.

De arts werd wel vrijgesproken voor de vervalsing van de doktersbriefjes, omdat het openbaar ministerie in zijn klacht tegen de dokter niet aangaf om hoeveel en welke doktersbriefjes het ging uit de honderdduizenden afschriften die de dokter tijdens de afgelopen jaren had uitgeschreven.

In totaal bestond het dossier uit 29 bananendozen met neergelegde doktersafschriften. In het vonnis staat te lezen dat het niet de taak is van zowel de verdediging als de rechter om alle neergelegde attesten na te kijken. Hierdoor was het recht van de verdediging geschonden en werd de arts vrijgesproken voor de vervalsing.

Uit bewijzen die zijn ex-vrouw aan het parket overmaakte, een verslag van een bedrijfsrevisor en een regularisatieovereenkomst met de fiscus kon wel berekend worden hoeveel geld de dokter onttrokken had. Daarvoor werd hij wel veroordeeld. De huisarts is momenteel door de Orde van Geneesheren geschorst.

.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen