© BELGA

Al 52 schepen in haven lopen vertraging op door staking sluispersoneel: “Dit is dramatisch”

De pensioenactie van een deel van het sluispersoneel van de Antwerpse haven heeft een steeds grotere impact. Deze ochtend om 7u waren al 26 schepen getroffen, deze middag was dat aantal reeds opgelopen tot 52. Voor de kust wordt de beloodsing om 14u nochtans heropgestart voor opvarende schepen omdat verwacht wordt dat de sluizen vanaf 19u terug zullen functioneren.

Paul Verbraeken

Volgens administrateur-generaal Jacques D’Havé van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) – waar vrijwel al het personeel wél werkt - liggen alle Antwerpse zeesluizen momenteel plat. De acties begonnen overigens reeds dinsdagnamiddag vanaf 17u. Daardoor lagen er deze ochtend reeds 14 zeeschepen te wachten om op te varen naar Antwerpen en lagen er achter de Antwerpse sluizen 12 geblokkeerd. Het scheepvaartverkeer van en naar het Deurganckdok en de getijdenterminals loopt daarentegen normaal.

Deze middag waren de vertragingen reeds opgelopen tot 22 schepen buitengaats en 30 in de haven. Of samen reeds 52 getroffen zeeschepen. “Maar wij hebben net toestemming gekregen om vanaf 14u de beloodsing naar Antwerpen te hervatten omdat de sluizen vanaf 19u terug zullen bemand zijn. Het wegwerken van al deze achterstand zal echter nog geruime tijd duren. Dat zal ons meer dan de komende nacht kosten”.

Inmiddels noemt ook directeur Ronny Detienne van de cvba Brabo de toestand “een drama, een catastrofe.” “Met onze bootmannen en dokloodsen zijn we eindgebruikers in de keten. Men heeft het uiteraard steeds over de schepen maar voor ons bedrijf betekent deze actie regelrecht verlies. Uiteraard zal het grootste deel van die schepen later wel binnenlopen of vertrekken. Maar intussen heb ik 35 bootmannen en een twintigtal dokloodsen in het getouw die we moeten betalen maar niet kunnen werken. En wellicht zal een deel van de schepen toch wel afgeleid worden naar andere havens.”

Detienne wijst er ook op dat zijn bootmannen - mannen die op de kades de schepen vastleggen en losgooien – niets te maken hebben met de bootmannen in de sluizen. “Want dat is personeel van het havenbedrijf.” De dokloodsen van Brabo zijn gespecialiseerde bootmannen die achter de sluizen de zeeschepen naar en van de kadeplaats brengen.

Pensioenbetoging: amper helft van de trams rijdt in Antwerpen

© Jan Van der Perre

De vakbondsactie tegen de pensioenplannen van de regering verstoort de dienstverlening van De Lijn in heel Vlaanderen. Er is hinder op zowel stadsnetten als streeklijnen, meldt De Lijn woensdagochtend.

Op het Antwerpse tramnet rijdt ongeveer de helft. Bij de stadsbussen is het beter, daar is driekwart van de chauffeurs aan de slag.

In regio Turnhout is de helft van de eigen chauffeurs aan het werk. Op lijn 410 (Antwerpen – Turnhout) rijden momenteel geen bussen.

De ritten van de lijnenbundel 600 (Antwerpen – noorden van de provincie) worden voor bijna driekwart uitgevoerd. Bij lijnenbundel 700 is dat de helft. De schoolritten op lijnen 649, 679 en 629 rijden wel.

In de stad Mechelen rijdt 90 procent van de stadsbussen. Lijnenbundel 500 (Mechelen – Antwerpen) is zwaar verstoord.

Ga je vanavond naar het concert van Marco Borsato in het Sportpaleis, dan zoek je best een alternatief.

Een lijst met informatie op ritniveau is niet beschikbaar bij De Lijn.

LEES OOK: Vandaag staking: waar mag u hinder verwachten in de stad Antwerpen? (+)

Nog staking tot zondag

De verstoring bij De Lijn zal vijf dagen duren: van woensdag tot en met zondag. “De oorzaak is de opeenvolging van twee vakbondsacties: woensdag betogen de vakbonden tegen de pensioenplannen van de regering Michel, van donderdag tot en met zondag staken de socialistische en liberale vakbond tegen de plannen van De Lijn voor een slagkrachtiger bedrijf”, zegt woordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn. “De directie betreurt deze laatste actie. Om de medewerkers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven, onderhandelt ze met de christelijke vakbond ACV-OD over een akkoord.”

LEES OOK: STANDPUNT. “Het is totaal onnodig om nu te staken tegen de plannen van De Lijn en al zeker niet om dat vier dagen na elkaar te doen”

Grote betoging in Brussel

De vakbonden trekken vanaf 11.00 uur opnieuw door de straten van Brussel voor een betoging tegen de pensioenhervormingen van de regering-Michel. Opnieuw, want op 19 december was er ook al een pensioenbetoging. Toen waren er volgens de politie 25.000 mensen. De bonden wagen zich niet aan voorspellingen voor de nieuwe betoging, maar zeggen dat de mobilisatie zeer goed liep.

Ook vanuit de onderwijswereld zou een stevige delegatie naar Brussel afzakken. De christelijke onderwijsvakbond COC verwacht mogelijk tot 10.000 onderwijsmensen in de straten van Brussel. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits liet verstaan dat er stakingsrecht is, maar benadrukte ook dat er duidelijke communicatie moet kunnen zijn van de scholen naar de ouders. Volgens de vakbond stelde er zich op dat vlak geen probleem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER