Direct naar artikelinhoud
Hypotheek

Tarieven voor woonkrediet dalen dankzij zware concurrentie op hypotheekmarkt

Tarieven voor woonkrediet dalen dankzij zware concurrentie op hypotheekmarkt
Beeld Getty

Goed nieuws voor wie een woning wil kopen: door de stevige concurrentie op de hypotheekmarkt dalen de tarieven, waardoor het voordeliger wordt om te lenen. Dat meldt de krant De Tijd. Ook wie al een lening heeft lopen, kan zijn voordeel doen en de voorwaarden heronderhandelen.

Het nieuws komt er nadat KBC gisteren zijn kwartaalcijfers publiceerde en meldde dat de bank zich in de verdere strijd om de klant zal mengen. KBC waarschuwt wel dat sommige banken daarin te ver gaan, waardoor de winstgevendheid steeds meer onder druk komt te staan.

Winstgevendheid

Iets waarmee Karel van Eetvelt, CEO van bankfederatie Febelfin, het eens is. "Banken hebben de opdracht om een zekere winstgevendheid te halen en die komt onder druk te staan", zei hij vanmorgen op Radio 1. "Of we ons zorgen moeten maken? Niet meteen. Maar banken moeten wel zien dat ze nog voldoende winst maken om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan."

Experts waarschuwen volgens De Tijd wel dat niet alle woontarieven even voordelig zijn. "De grootbanken vechten vooral om dossiers met kortere looptijden, tot 20 jaar, waarvan het geleende bedrag niet hoger uitkomt dan 80 procent van de aankoopprijs", aldus John Romain van Immotheker-Finotheker. Er spelen volgens hem ook nog andere factoren, zoals de kosten die gelinkt zijn aan de brand- of schuldsaldoverzekering.