Direct naar artikelinhoud
Royal Wedding

Perfecte combinatie van traditie en vernieuwing: Britse kranten smullen van Harry’s huwelijk

Voorpagina's van verschillende kranten.Beeld AP

‘HARRY EVER AFTER’, ‘KISSTORY’ en ‘GOD BLESS!’. Op trotse, speelse en mild-patriottische wijze belichten de Britse zondagskranten het huwelijk tussen Harry en Meghan. 

The Mail on Sunday heeft 44 pagina’s over voor het koninklijk huwelijk.The Sunday Telegraph, verschijnend op klassiek formaat, heeft 33 pagina’s ingeruimd. Overheersend is de notie dat het huwelijk een perfecte apotheose was van traditie en vernieuwing, een huwelijk waarmee de Windsors diversiteit met open armen hebben ontvangen.

De krantenpagina’s, met name in de tabloids, bestaan voor een groot deel uit foto’s, met name natuurlijk van de kus, het uitwisselen van de ringen en de paard- en wagenrit van het getrouwde stel langs de tienduizenden koningsgezinden in Windsor. De koppensnellers van The Sun hebben bijzonder veel lol gehad zaterdagavond, getuige woordspelingen als ‘Megnificant’, ‘Carriage made in heaven’, ‘Gran National’ (over de koningin, Harry’s oma), ‘Duke whose there’ (over Philip), ‘Hairless whisper’ (over Harry’s kalende broer William die zijn vrouw iets toefluistert) en ‘Beer comes the bride’ (over een feestende mensenmassa in Brighton).

Gedenkwaardige momenten

Er waren dan ook veel gedenkwaardige momenten, bijvoorbeeld de wenk die Harry gaf aan zijn schoonmoeder Doria Ragland toen haar dochter door zijn vader Charles op warme en elegante wijze naar het altaar werd geleid. Normaal gesproken spreekt men van het weggeven van de bruid, maar in dit geval was het het opnemen van de bruid in ’s werelds bekendste familie. 

Ragland, het enige aanwezige lid van Markles familie, pinkte een traantje weg toen ze Harry’s gebaar zag. "We all adoria", schrijft een van de kranten smeltend. "Bijna in tranen verwierf de ma van Markle een plekje in de harten van de natie", aldus verslaggever Ben Griffiths.

Kort nadat een rapporteur van de Verenigde Naties het Brexiterende eiland, na een bliksembezoek, met zoveel woorden had afgeserveerd als een racistisch land, toonde de koninklijke familie, vaak gezien als het toppunt van blank en elitair,  aan dat ze wel degelijk openstaat voor diversiteit. In The Observer (zeven pagina’s huwelijk slechts) schrijft Afua Hirsch, auteur van het pas verschenen boek Brit(ish): on race, identity and belonging, dat het huwelijk niet alleen een koninklijk spektakelstuk was, maar ook een viering van ‘blackness’. "Markle gebruikte deze gelegenheid om haar aanstaande schoonfamilie te introduceren in de zwarte cultuur."

Ze wees op de aanwezigheid van Oprah Winfrey, Idris Elba en Serena Williams, op het gospelkoor dat Stand by me zong en op de zwarte, 19-jarige cellist Sheka Kanneh-Mason die de aanwezigen betoverde terwijl de huwelijksakte werd getekend.

Meest betekenisvolle preek

Veel aandacht in de pers gaat uit naar de levendige preek van de zwarte dominee Michael Curry, die humor afwisselde met ernst, zoals opmerkingen over slavernij. "Het heeft misschien enkele aristocratische wenkbrauwen doen bewegen", schreef de zwarte politicus David Lammy in The Sun, "maar het was een van de meest betekenisvolle preken voor een wereldwijd gehoor in deze eeuw."

De Britten hebben niet alleen aanleg voor pracht en praal, maar ook voor het combineren van oud en nieuw, merkt een lyrische Alison Pearson op in The Sunday Telegraph. "Op de een of andere manier wisten we traditie en moderniteit te mengen, toegankelijkheid en elitair zijn, Brits en Amerikaans, zwart en blank, Thomas Tallis en Ben E. King, jong en oud, Serena Williams en Prins Philip, hartverlammende schoonheid en stijf gegiechel, George Clooney en een zwaar bebaarde nijlpaardenbeschermer uit Botswana die voor het eerst in zijn leven een pak aan had."