Direct naar artikelinhoud
Recensie

Han Solo vliegt op automatische piloot

Nieuwe ‘Star Wars’-spinoff kan niet overtuigen
Beeld RV

Wanneer een iconisch personage als Han Solo zijn eigen spin-off krijgt, verwacht je een memorabele film. Maar behalve het budget is er weinig groots aan Solo: A Star Wars Story.

In The Force Awakens legde Han Solo het loodje, maar ze zouden bij Disney wel gek zijn om het meest charismatische personage uit het Star Wars-universum echt ten grave te dragen. Vandaar dus Solo: A Star Wars Story, een spin-off die ons terug naar Hans jonge jaren katapulteert.

We beginnen op zijn thuisplaneet Corellia, die baadt in een Blade Runner-achtig apocalypssfeertje. Han (Alden Ehrenreich) droomt ervan om met zijn grote liefde Qi’ra (Emilia Clarke) het wijde heelal in te vliegen, maar dat is het koppel niet gegund: Qi’ra wordt gevangen genomen. Het begin van een intergalactische zwerftocht vol gevaren, die Han uiteindelijk terug bij zijn lieveling moet brengen.

De nieuwe Harrison Ford

Het goede nieuws: Alden Ehrenreich is perfect gecast in de titelrol. Hij weet de jongensachtige charme van Harrison Ford te vatten, en als je even met je ogen knippert, lijkt het soms alsof het écht een drastisch verjongde Ford is die plaatsneemt in de cockpit van de Millennium Falcon.

Wie hoopte dat Solo nu eindelijk wat meer fond zou krijgen, is eraan voor de moeite

Het slechte nieuws: wie hoopte dat Solo nu eindelijk wat meer fond zou krijgen, is eraan voor de moeite. Diehardfans zullen het ongetwijfeld fijn vinden om te zien hoe de eerste ontmoeting tussen Han en zijn harige vriend Chewbacca verliep – niet van een leien dakje – of in welke omstandigheden onze held voor het eerst achter het stuur van zijn favoriete ruimteschip kroop. Maar waar die man nu eigenlijk echt voor staat? Wij weten het nog steeds niet.

Bovendien houdt regisseur Ron Howard (Rush) er een heel andere stijl op na dan zijn hoofdpersonage: staat Solo bekend om zijn halsbrekende toeren, dan vliegt Howard meestal op automatische piloot. Hij loodst ons van actiescène naar actiescène, maar vergeet onderweg een meeslepende spanningsboog op te bouwen.

Lees hier ons stuk 'Waarom Han Solo het coolste 'Star Wars'-personage ooit is (en zijn eigen film verdient)'.

‘Solo: A Star Wars Story’ komt op 23/05 in de bioscoop.