Direct naar artikelinhoud
Festivalitis

Volume ip duust: 't Hof Van Commerce gaat tropische toer op

't Hof Van Commerce met vlnr.: Serge Buyse, dj 4t4 en Flip Kowlier.Beeld RV - Piet Stellamans

Muziekfestival Bomboclat zweeft tussen Caraïbische beats en urban en wil van Zeebrugge een tropische oase maken. En voor de tweede editie kunnen de organisatoren uitpakken met een opvallende coprogrammator: 't Hof Van Commerce.  

"Mensen vergelijken ons wel eens met Polé Polé, maar wij zijn minder salsa en meer club", zegt Wannes Loosveldt, mede-organisator van Bomboclat. Vorig jaar was de eerste editie. "We hebben toen meteen hoog gemikt. Dat heeft dit jaar veel deuren geopend." Zo is Loosveldt opgetogen dat Gyptian, Dean Fraser, Tarrus Riley en Broederliefde afzakken naar Zeebrugge.

"Dit jaar programmeren we zelf twee festivaldagen en zetten we nog meer in op urban. Er staat internationaal talent op de affiche, maar er komen ook lokale helden aan bod." Toen de West-Vlaamse hiphopgroep 't Hof Van Commerce met de vraag kwam of ze een derde festivaldag mochten invullen, was een derde festivaldag geboren.

"Ik ken de organisatoren van Bomboclat en heb de eerste editie gevolgd", zegt Flip Kowlier. 't Hof Van Commerce mag dit jaar een reeks bekenden uitnodigen en treedt zelf ook op: "Het is de perfecte gelegenheid om iets te doen in Brugge, of beter, Zeebrugge."

'We hebben nooit het plan gehad om de boeken neer te leggen, maar na Bomboclat staat er voorlopig niet veel te gebeuren'

Pijn aan de oren

De groep viert dit jaar haar twintigste verjaardag, maar of daar nog vele jaren bij komen, is niet duidelijk. "We hebben nooit het plan gehad om de boeken neer te leggen, maar na Bomboclat staat er voorlopig niet veel te gebeuren."

De voorbije jaren was het erg stil rond het drietal. Om weer op gang te komen, speelde 't Hof Van Commerce meerdere clubconcerten de afgelopen weken. "Een triomftocht", vertelt Kowlier. "Wat ik de afgelopen weken heb gezien, zag ik nooit eerder. Het ging er soms zo luid aan toe dat het pijn deed aan de oren."

Onverwachte fans

Toch blijft 't Hof bescheiden onder die hernieuwde belangstelling. "We hadden niet verwacht dat we nog fans hebben", zegt Kowlier. "Maar een deel van het publiek leek uit een soort nostalgie te komen, en dat is best speciaal. Anderzijds was er vrij veel jong volk, mensen die ons nu pas leren kennen."

Het teken dat de oorspronkelijke succesformule nog werkt? "Toen we begonnen, bestond er al Vlaamse hiphop, maar die was niet altijd radiovriendelijk. Wij boden toen popmuziek in dialect aan. Het bleek daar het juiste moment voor. Het gebruik van popelementen, zoals strofes en refreinen, heeft zich sindsdien doorgezet in hiphop, als je kijkt naar Kendrick Lamar, Coely, Zwangere Guy of Brihang."

Die laatste twee werden door 't Hof gevraagd voor Bomboclat. "Brihang pakt het poëtisch aan, in een soort West-Vlaamse tussentaal. Zwart-op-wit zou ik het niet mooi vinden, maar zoals hij het brengt, ben ik fan", zegt Kowlier.

Onder de naam 'Volume ip duust' nodigt 't Hof van Commerce op Bomboclat artiesten uit van vorige samenwerkingen, jonge beloften en "mensen die gewoon goed zijn". Naast Brihang zijn dat onder andere Stikstof en Expediteurs. Ook de documentaire Wien is 't Hof van Commerce wordt uitgezonden. Tot slot is er nog een special guest voorzien, maar daarover wil de hiphopgroep voorlopig niets kwijt.

Bomboclat vindt op 24/8 en 25/8 plaats in Zeebrugge. Op 26/8 neemt 't Hof van Commerce alle honneurs waar. bomboclat.be