Direct naar artikelinhoud

Twee nieuwe verdachten opgepakt voor aanslagen Parijs van november 2015

Ayoub B. werd eerder al opgepakt in Molenbeek.Beeld rv

In het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs hebben Belgische speurders deze week twee nieuwe verdachten opgepakt. Dat melden de kranten van Het Mediahuis en Sudpresse en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Eén van de twee, Ayoub B., was eerder al opgepakt in hetzelfde dossier maar door de kamer van inbeschuldigingstelling vrijgelaten. Hij werd woensdag opnieuw onder aanhoudingsbevel geplaatst. De tweede verdachte, Soufiane A. (26) werd in verdenking gesteld maar vrijgelaten onder voorwaarden.

Ayoub B. werd op 30 december 2015 al een eerste maal opgepakt. Enkele weken voordien, op 16 november 2015, was de federale politie al met de grote middelen binnengevallen in zijn woning in de Delaunoystraat, op zoek waar de voortvluchtige Salah Abdeslam. Het federaal parket had toen sterke aanwijzingen dat Abdeslam in die woning kon zijn of kon geweest zijn maar de man werd er uiteindelijk niet aangetroffen. Eind december werd B. dan in verdenking gesteld voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, omdat het federaal parket vermoedde dat hij betrokken was bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs.

Aanslagen

Een drietal weken later werd B. door de kamer van inbeschuldigingstelling al vrijgelaten omdat er onvoldoende aanwijzingen waren tegen de man. Begin deze week werd hij echter opnieuw opgepakt en woensdag werd hij door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst.

De speurders vermoeden dat Ayoub B. Facebook- en WhatsApp-accounts heeft gemaakt voor zijn broer Youssef B., die naar Syrië was getrokken en daar de rechterhand zou geweest zijn van Abdelhamid A. en Oussama A., beschouwd als spilfiguren in de aanslagen van 13 november. Net als hen zou Youssef B. een cruciale rol gespeeld hebben bij de voorbereiding van de aanslagen. Hij zou ook contact gehad hebben met de broers El Bakraoui, die zich opbliezen bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Datzelfde Facebook-account zou ook gebruikt zijn om de reis van Mohamed A., die ook betrokken was bij de aanslagen van 22 maart, naar Syrië voor te bereiden.

Terrorisme

Ayoub B. wordt er ook van verdacht Salah Abdeslam geholpen te hebben uit de handen van het gerecht te blijven. Zo zou hij in contact gestaan hebben mar Abid A., in wiens woning Abdeslam op 18 maart 2016 uiteindelijk opgepakt werd. De man zelf zou elke betrokkenheid bij de feiten ontkennen en voorhouden dat de Facebook- en WhatsApp-accounts enkel aangemaakt werden om contact te houden met zijn broer.

Wat er precies aan de tweede verdachte, Soufiane A. (26), verweten wordt, is vooralsnog niet duidelijk. Beide mannen zijn wel in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering.

Bij de aanslag op de Bataclan vielen 90 doden.Beeld RV