REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Abortus na verkrachting niet meer verboden in Ierland na referendum

In een historische volksraadpleging hebben de Ieren verrassend met een tweederdemeerderheid ingestemd om de strikte abortuswetgeving te versoepelen. Na telling van alle stemmen in de veertig kiesdistricten van het katholieke Ierland stemde 66,4 procent voor de noodzakelijke grondwetswijziging. Het kamp van de nee-stemmers behaalde daarentegen slechts 33,6 procent. Premier Leo Varadkar verwelkomde zaterdag het duidelijke resultaat. Hij sprak van "een stille revolutie", die tijdens de afgelopen tien tot twintig jaar is doorgebroken.

24 reacties

  • Diane Bernaerts

    6 jaar geleden
    Vladimir: je zegt het juist: volgens JOU is dat zo.... ;)
  • Vladimir De Leeuw

    6 jaar geleden
    Kan iemand zeggen wanneer een foetus een kind, of menselijk leven, wordt? Volgens mij is dat wanneer de zaadcel versmelt met de eicel. Volgens sommigen moeten vrouwen baas zijn over hun eigen lichaam. Zijn ze dan ook baas over het lichaam dat zich binnenin hen wordt gevormd? Dat is wel een andere persoon en dus niet hun eigen lichaam. Waarom wordt abortus niet toegelaten tot bv 50 jaar na de geboorte, dan zouden we al van deel van jullie vanaf kunnen zijn....
  • Kalo Anders

    6 jaar geleden
    Niet enkel een grote stap voor Ierland zelf, maar een zoveelste stap in de bevrijding die opgelegs word (werd) door godsdienst allerhande: scheiden, euthanisie, homo-huwelijk, ongetrouwd samenwonen, ... Allemaal zaken waar godsdient zeer lang zijn best heeft gedaan om dat te verhinderen ... maar, 't is bijna gedaan nu. Priesters lijken allemaal pedofiel te zijn, iets waar ze altijd opvallend zacht voor geweest zijn.
  • Jef Denijs

    6 jaar geleden
    Dat is toch al iets, de rest is weer eens godsdienst gerelateerd.
  • Bernd Vaes

    6 jaar geleden
    Hopelijk zullen de Ieren een volwassen abortuswet tot stand brengen, waarbij kinderen in de baarmoeder niet gedood mogen worden, nadat hun hersenen zover ontwikkeld zijn, dat de eerste denkmogelijkheden ontstaan. Vanaf de hoeveelste week van het zwangerschap is dit het geval? Vanaf dan is geen enkele vrouw baas in eigen buik, maar moeder van een “mens”.