Direct naar artikelinhoud
Het weer

Lokale onweersbuien mogelijk deze namiddag

De wolkbreuk boven de regio Antwerpen veroorzaakte heel wat wateroverlast in Brecht.Beeld Marc De Roeck

Ook vandaag is er kans op onweer in ons land, waarschuwt het KMI. In het noorden van de provincie Antwerpen heeft het voorspelde onweer gisteravond lelijk huisgehouden. Een hevige en lokale wolkbreuk zorgde voor flink wat wateroverlast. In Brecht werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd.

In vele streken van het land zijn er deze ochtend brede opklaringen, maar lokaal en vooral dan in het westen is het nevelig of mistig. In de loop van de dag verschijnen er stapelwolken met in de namiddag plaatselijke buien met onweer. Het KMI waarschuwt daarom in de namiddag met code geel voor de lokale onweersbuien.

De kans op onweer is het grootst over het westen en het noordwesten. Hier en daar kan er nog vrij veel neerslag vallen in korte tijd, aldus het KMI. De maxima liggen vandaag tussen 22 graden aan de kust en in de Hoge Ardennen, 26 graden in het centrum en 28 graden in de Kempen.

's Avonds is er hier en daar nog kans op een onweersbui. 's Nachts blijft het eerst droog en wisselend bewolkt met stilaan kans op mist in het westen. Later neemt de bewolking toe vanuit het zuiden en vallen er plaatselijke buien met onweer. Over het noorden blijft het droog tot het einde van de nacht. De minima liggen tussen 13 graden in de Hoge Venen en lokaal 17 graden in Vlaanderen.

Brecht

In Noord-Antwerpen is er heel wat wateroverlast na het onweer van gisteren. In verschillende gemeenten stonden straten blank en ondervonden huizen waterschade. Vooral de gemeente Brecht werd zwaar getroffen door de regen.

Volgens de Brechtse burgemeester Luc Aerts (CD&V) situeerde de wolkbreuk zich erg lokaal boven het centrum van Brecht. "Van daaruit worden we bedolven onder telefoontjes over ondergelopen straten en kelders", zegt hij. "In mindere mate is ook deelgemeente Sint-Lenaarts getroffen. Gelukkig is er voorlopig geen sprake van ernstigere incidenten en moeten er geen evacuaties gebeuren."

Ook in enkele omliggende gemeenten zoals Schoten en Kalmthout is er sprake van straten die blank zijn komen te staan.

Vanwege de wateroverlast zag De Lijn zich genoodzaakt enkele buslijnen om te leiden. Zo werd het centrum van Kalmthout een tijd lang niet bediend en kon het station Noorderkempen nabij Brecht niet bereikt worden langs de kant van de Bethovenstraat.