‘Vandeput liegt, hij wist van verlenging F-16’s’

SP.A-voorzitter John Crombez. © Photo News

SP.A-voorzitter John Crombez houdt vol dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gelogen heeft over de vervanging van de F-16’s. Met het oog op de vertrouwensstemming morgen, gooit de SP.A een pakket documenten en mails op tafel die ze de voorbije maanden gebruikte voor haar aanvallen op Vandeput. Crombez eist opnieuw dat de minister opstapt.

Peter De Lobel

De SP.A’er noemt de hele vervangingsprocedure voor de F-16’s een ‘groot rookgordijn’. De vliegtuigen moeten volgens hem helemaal nog niet worden vervangen. Bovendien hebben het leger en Vandeput volgens hem al beslist dat er Amerikaanse F-35’s gekocht zullen worden. Daarvoor haalt hij mails aan uit 2012 en 2013, toen Vandeput nog geen minister was.

Zowat alle documenten die vandaag door de SP.A op een persconferentie werden uitgedeeld, waren al bekend. Bij de prints zit één mail die nog niet bekend was. Daarin staat: ‘Geachte generaal, de verdere uitwerking van de studie voor de vervanging van de F-16-Block-20 is in handen van Lt. Col. Delcrop. (sic) Na zijn contacten met Lockheed komt hij tot de conclusie dat dit type vatbaar is voor levensduurverlenging met minimaal 4.000 vlieguren. Mocht de Minister zich langer blijven vasthouden aan de totale vervanging van de F-16, dan zijn verdere studies omtrent levensduurverlenging overbodig. Ik wacht op instructies en in afwachting onthoud ik mij van commentaar.’

De afzender is een kolonel, maar om wie het gaat, wil de SP.A niet kwijt. Volgens de SP.A werd de mail in april 2017 naar Claude Van de Voorde gestuurd, de toenmalige kabinetschef van Vandeput, met die laatste in kopie.

Confidentieel

Omdat de mail als ‘confidentieel’ is gemerkt, meent Crombez, kon Vandeput tijdens de commissie zeggen dat hij de mail nooit had gekregen, dat hij mogelijk niet eens was verstuurd. Dat komt volgens de SP.A-voorzitter omdat confidentiële mails automatisch geblokkeerd worden bij Defensie. ‘Maar ze worden hoe dan ook aan de minister bezorgd, soms in afgedrukte vorm.’ Als Vandeput dus verklaarde dat hij geen weet had van mails over de verlenging, was dat volgens Crombez dus gelogen.

In een hoorzitting met Vandeput haalde Dirk Van der Maelen (SP.A) enkele weken geleden ook een mail aan die Vandeput waarschuwde om de beslissing uit te stellen. De meerderheidspartijen en de minister vroegen naar de afzender, maar ook bij deze mail houdt de SP.A die voor zich. Dat maakt het moeilijk het gewicht van de meldingen in te schatten. Indien er verhoren onder ede komen, is Crombez bereid de namen van de afzenders wel openbaar te maken.

‘Pathetisch’

Het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) reageert schamper op de nieuwe mails en de eis om het ontslag van de minister te eisen. ‘Dit is gewoon pathetisch’, klinkt het.

Eerst en vooral wijst de woordvoerster van de minister op een materiële fout in de mail uit april 2017. Daarin is sprake van F-16’s van het type Block-20, terwijl het Belgisch leger over toestellen van het type Block-15 beschikt.

Ze wijst er ook op dat de Federale Interne Auditdienst die de externe audit voerde, het mailverkeer heeft onderzocht en die mail niet naar boven is gekomen. ‘Die mail is nooit toegekomen op het kabinet’, luidt het. ‘Bovendien hebben de protagonisten die een hoofdrol spelen in het vervangingsdossier, allemaal aangegeven dat er geen mailverkeer is geweest met het kabinet’.

Minister Vandeput zelf herhaalde in woensdagavond in Terzake op Eén dat het een 'pathetische' poging was van SP.A om hem in diskrediet te brengen met 'gefabriceerd materiaal'. 'Het gaat om een document met amper een honderdtal woorden en daar staan minstens 5 fouten in', aldus de minister.

Alles op alles

Morgen is er in de Kamer een vertrouwensstemming over Vandeput. De SP.A zet daarom nog een laatste keer alles op alles. In de bundel informatie die de partij nu naar buiten brengt, zitten echter vooral de stukken (of delen ervan) die al de revue passeerden. De interpretaties daarvan werden tijdens de vele uren hoorzittingen grotendeels tegengesproken door de militairen die ondervraagd werden. Bij gebrek aan smoking gun verzandt het aankoopdossier van 3,6 miljard zo opnieuw in een hoogoplopend welles-nietes.