© HBVL

Waar of niet waar? “Elke dag koud douchen is gezond”

Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Dr. Marleen Finoulst

FACT

Een recent Nederlands onderzoek wees uit dat wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig en minder lang ziek is.

CHECK

Volgens een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft koud douchen positieve effecten op de gezondheid. Een koude douche zou op het afweersysteem werken, waardoor een ziekte als minder ernstig wordt ervaren en minder lang aanhoudt. De gegevens werden verzameld tijdens een onderzoek bij 3.000 vrijwilligers die in vier groepen werden onderverdeeld.

Eén groep nam warme douches, de andere drie groepen douchten dagelijks de laatste 30, 60 of 90 seconden koud. De drie groepen die elke dag koud afdouchten verzuimden minder vaak hun werk door ziekte. Het verzuim in deze groepen lag 29% lager vergeleken met de mensen die enkel warm douchten. Er was geen verschil tussen de groepen die kort, middellang en lang koud afdouchen.

Daarmee is echter niet bewezen dat koud afdouchen gezonder is. De deelnemers aan dit experiment waren via loting verdeeld in de vier groepen. Een experiment met loting is een krachtig middel om te testen of een bepaalde handeling, in dit geval koud afdouchen, werkt. Maar er zijn ook een paar problemen die de bewijskracht verminderen. Als eerste wisten de deelnemers in welke groep ze zaten en dan kan de verwachting van de deelnemer invloed hebben op zijn of haar gevoel en hiermee op de uitkomsten van een experiment beïnvloeden.

Deelnemers die overtuigd zijn dat koud douchen goed is voor de gezondheid ervaren misschien minder klachten na een koude douche en blijven daardoor minder vaak thuis als ze zich niet goed voelen. Wie niets moet hebben van koud douchen, zal dat waarschijnlijk in veel mindere mate als gezond ervaren. De douchetijd (30, 60 of 90 seconden) moesten de deelnemers zelf in de gaten houden. Het is dus niet zeker of de deelnemers in de koude-douchegroepen echt koud hebben gedoucht. Bovendien werd dit experiment gedaan met gezonde vrijwilliger en ze bleken nog bovengemiddeld sportief ook. Mensen met ernstige gezondheidsklachten nemen alvast beter geen koude douches.

40% WAAR

Wie opkikkert van een koude douche en verder goed gezond is, moet dat vooral blijven doen. Vind je het koude water maar niks, dan hoef je niet staan rillen onder de douche voor je gezondheid. Dit onderzoek kan namelijk niet voldoende bewijzen dat koud douchen gezonder is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer