Direct naar artikelinhoud
Muziek

Dit zijn de strafste songs van de week

Gorillaz.Beeld Gorillaz

Iggy Pop droomt ervan om vleugels te krijgen, en verkiest een sexy stewardess boven een gram coke. Gorillaz nemen op hun beurt de funky drone richting stratosfeer. En Weezer vliegt naar het cheesy Afrika van Toto. Maar ook de heerlijke songs van ruimtevaarder Kamasi Washington en space-chick St. Vincent geven je deze week vleugels. Zweef mee naar de zevende hemel, met onze playlist onderaan!

Twintig jaar geleden verschenen ze al eens samen op de legendarische soundtrack van Trainspotting. Maar vandaag wérken Underworld en Iggy Pop ook wérkelijk samen. Dat doen ze in ‘Bells & Circles’, een song waarin Iggy Pop – half leergelooide hagedis, half buitenaards wezen – herinneringen ophaalt aan roken en coke snuiven in een vliegtuig. 

Hij vertelt op hilarische manier hoe hij een stewardess probeert te versieren, maar drugs roet in het eten strooit. “The stewardess would've been better than the cocain!”, ginnegapt hij schuldbewust, terwijl Underworld de beste vintage beats aandraagt.

Iggy Pop – half leergelooide hagedis, half buitenaards wezen – haalt herinneringen op aan roken en coke snuiven in een vliegtuig

Nachtelijke hypnose 

Ook Gorillaz lijken terug te keren naar de basis in ‘Humility’. Hun vorige plaat Humanz werd nogal druk bevolkt door gastzangers, maar op de nieuwe plaat The Now Now (uit op 29/6) zou alleen Snoop Dogg nog een eregastrol wegkapen. 

In de videoclip zie je Jack Black dan wel zijn stinkende best doen op  gitaar, maar de vooruitgestuurde single 'Humility' haalt eigenlijk alleen apenkuren uit met de iconische jazz-en-soulsnarendrijver George Benson. Een funky groove en retro-synthsound baant zich een weg doorheen deze song, die je op elk verloren ogenblik in de nacht moeiteloos kan hypnotiseren. 

Deze week schitterde saxofonist Kamasi Washington in een uitverkochte La Madeleine. Daar stelde hij zijn bijna twee en half uur durende epos Heaven And Earth (uit op 22/6) voor. 'Street Fighter Mas' zal op het tweede deel Earth terug te vinden zijn. Met een esoterisch koortje en een epische solo, blaast Washington je létterlijk weg. Mis zijn concert niet op 9/8 op Jazz Middelheim.

En mis evenmin de beste songs van de voorbije weken, in de playlist onderaan. Anders zal u nooit weten hoe geweldig de Toto-cover van Weezer klinkt, of de buitenaardse vlucht die Oneohtrix Point Never ondernam met Anohni!