Direct naar artikelinhoud
sociale dumping

De Backer verhoogt strijd tegen sociale fraude

Staatsecretaris Philippe De Backer (Open Vld).Beeld BELGA

Staatssecretaris voor fraudebestrijging Philippe De Backer (Open Vld) werft 49 inspecteurs aan in de strijd tegen sociale fraude in de bouw- en transportsector. Vakbonden en werkgevers reageren sceptisch.

Sociale dumping blijft een prangend probleem in fraudegevoelige sectoren zoals de bouw en transport. Werknemers, vaak uit Oost-Europa, worden tewerkgesteld aan soms erbarmelijke voorwaarden in ons land. De Backer wil nu de strijd daartegen opvoeren. 

Daarom besliste de regering gisteren om 49 nieuwe inspecteurs aan te werven. 22 onder hen zullen specifiek worden ingezet in de strijd tegen de sociale dumping, Nog eens 20 zullen controles uitvoeren op fictieve statuten. Het gaat dan onder meer om buitenlanders die zich inschrijven als zelfstandigen, maar eigenlijk in loondienst zijn, evenzeer een hardnekkige kwaal in de bouw en transport. De overige 7 moeten zwartwerk aanpakken. Het totale aantal inspecteurs stijgt naar meer dan 1.200.

"Nooit eerder controleerden zoveel inspecteurs dag en nacht op sociale fraude en sociale dumping", maakt De Backer zich sterk. Vorig jaar haalde de regering 266 miljoen euro op. "Onze aanpak werkt, nu moeten we de inspanningen verder zetten."

Hoog tijd

De vakbonden en werkgevers uit de getroffen sectoren zijn niet overtuigd. "We zijn vragende partij voor meer en gerichte controles", zegt Jean-Pierre Waeytens. Hij is topman bij Bouwunie dat kleinere bouwbedrijven verenigt. "Maar de Europese regels laten deloyale concurrentie toe. We vrezen dat de extra controles vooral de eigen zelfstandigen zullen treffen."

"Er zijn in het verleden aankondigingen geweest over extra manschappen", vult Frank Moreels van transportvakbond BTB aan. "Het ging vooral over vervangingen. Twintig mensen erbij tegen sociale dumping? Het wordt hoog tijd, maar ze zullen allicht niet volstaan."