Videospeler inladen...

Pedro Sanchez, van "politiek dood" tot nieuwe premier van Spanje

Amper twee jaar geleden werd Pedro Sanchez politiek dood verklaard, vandaag heeft hij de eed afgelegd als de nieuwe premier van Spanje. Hij zal een overgangsregering leiden en er naar verwachting werk van maken om de verziekte verhoudingen met de deelstaat Catalonië te herstellen.

Wie is Pedro Sanchez?

Twee jaar geleden leek het erop dat de politieke carrière van Pedro Sanchez afgelopen was. Met de socialistische PSOE ging het bijzonder slecht. Sanchez, op dat moment partijvoorzitter, moest een stap opzij zetten na een machtsgreep die vanuit zijn onmiddellijke omgeving tegen hem was georganiseerd.

Hij begon daarop aan een roadtrip door Spanje "om te luisteren naar degenen naar wie niet geluisterd was". Zijn pogingen om opnieuw aansluiting te vinden bij de ontevreden linkse achterban rendeerden. Zeven maanden na zijn vertrek werd Sanchez herverkozen als partijvoorzitter, onder meer dankzij een succesvolle mobilisatie van de partijbasis. 

De 46-jarige Madrileen Sanchez is sinds de vroege jaren 90 actief bij de PSOE. Hoewel hij een mooi academisch curriculum kan voorleggen -hij studeerde economie en politieke wetenschappen in Madrid en Brussel, en doceerde ook een tijd economie-, is hij door zijn looks soms weggezet als de mooie jongen zonder veel inhoud of ervaring. Drie jaar geleden kreeg hij kritiek toen hij -strak in het pak, terwijl een vrouwenhand door zijn haar woelt- poseerde voor de cover van de Spaanse editie van Harper's Bazaar.  

Pedro Sanchez, die vandaag Mariano Rajoy opvolgt als eerste minister, is de eerste Spaanse politicus die erin slaagde om een premier te doen aftreden door een motie van wantrouwen. 

Wat staat de nieuwe premier te doen?

De taak die Sanchez te wachten staat, wordt verre van makkelijk. De Spaanse economie doet het de jongste tijd weliswaar iets beter, maar het politieke landschap is verdeeld.

Vooral de Partido Popular van de afgezette premier Rajoy zal keihard oppositie voeren, net als het centrumrechtse Ciudanados.  Die laatste partij -volgens de peilingen de grootste van Spanje- is er niet mee opgezet dat de sociaaldemocraat Sanchez de nieuwe tijdelijke premier is. 

Sanchez wacht ook de lastige opdracht om de verziekte verhoudingen met Catalonië op te krikken. Terwijl overleg onder Rajoy uitgesloten was, wil Sanchez opnieuw gaan praten met het Catalaanse regiobestuur. Dat heeft intussen ook een nieuwe leider: Quim Torra. Ook zijn regeringsploeg heeft vandaag de eed afgelegd. Torra heeft al opgeroepen tot gesprekken met Sanchez. "Eerste minister Pedro Sanchez, laten we praten, laten we het probleem aanpakken, laten we risico's nemen, u en ik", richtte hij zich tot de premier.

Hoe lang zal Sanchez de regering leiden?

Sanchez staat sowieso aan het hoofd van een overgangsregering, die moet werken aan het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.  Die zouden er normaal in 2020 moeten komen, maar het ziet er eerder naar uit dat er vervroegde verkiezingen zullen komen, zoals Sanchez ook al zelf heeft aangegeven. Of hij na die stembusgang nog aan het roer zal blijven, is twijfelachtig, want zijn partij staat slechts vierde in de peilingen, die dus worden aangevoerd door Ciudadanos. 

De Spaanse overgangsregering is bovendien, net als de vorige, een minderheidsregering. Ze beschikt nog over minder zetels in het parlement -84 van de 350- dan die van de vorige regering. Sanchez moet dus rekenen op de steun van de partijen die mee de motie van wantrouwen tegen Rajoy hebben gestemd: het radicaal-linkse Podemos en de nationalistische partijen uit Baskenland en Catalonië.

Binnen die "Frankensteincoalitie", zoals ze al is genoemd, enige stabiliteit vinden, wordt wellicht nog de moeilijkste klus voor Sanchez. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen