'Tenniswereld heeft probleem met matchfixing'

© afp

Een Armeens-Belgische bende zou sinds 2014 tennissers hebben omgekocht om zo gokwinsten binnen te halen. Het federaal parket heeft in het onderzoek naar de zaak 13 mensen opgepakt voor verhoor. Tennis Vlaanderen is op de hoogte van het onderzoek, en zegt dat er nog dossiers lopen.

Wim Lecluyse

Het parket spreekt van beschuldigingen van matchfixing, corruptie, witwassen en deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie. De organisatie zou ook het gebruik van geld en bedreigingen niet hebben geschuwd, klinkt het. Bij de betrokkenen zijn ook tennissers, maar volgens het parket gaat het niet om bekende spelers. De onderzoeksrechter moet beslissen of ze aangehouden blijven.

Volgens het parket zijn de verdachten bijna allemaal mensen zonder inkomen en met financiële problemen. Na duidelijke instructies zouden zij in opdracht geld inzetten op wedstrijden uit het futures en challenger-circuit, waarbij het prijzengeld tussen de 5.000 en 15.000 dollar ligt. 'Op deze toernooien zijn er meestal geen camera-opnames, waardoor de spelers gemakkelijker omkoopbaar zouden zijn', aldus het parket.

Volgens Tennis Vlaanderen zijn op dit soort toernooien vooral spelers uit de lagere regionen actief. 'Het gaat om spelers die lager staan dan plaats 300 op de wereldranking', zegt Dirk Deldaele, die namens de tennisbond ook zetelt in het nationaal platform dat zich over matchfixing buigt. 'Het zijn vaak opkomende spelers, maar ook oude ratten die niet het talent hebben om door te groeien naar ATP-toernooien.'

Het onderzoek is al jaren bezig. De kansspelcommissie kreeg in de loop van 2015 al verschillende meldingen van gokinstellingen over mogelijke matchfixing in het tennismilieu, door mensen een Armeense bende die vanuit ons land opereert.

'Aanwezig in de tennissport'

Deldaele zegt dat ook Tennis Vlaanderen al jaren op de hoogte is van de fraude, maar dat het onderzoek in handen is van het gerecht. Welke spelers betrokken zijn, kon hij dan ook niet kwijt. 'Wij zijn geen rechtstreeks betrokken partij, maar werken via het nationaal platform wel nauw samen'.

Hij erkent dat het probleem van matchfixing 'aanwezig is in de tennissport'. Er zijn volgens Deldaele ook nog andere dossiers, maar hij kan niet kwijt hoeveel.

Het is de tennisorganisatie wel ernst om het probleem aan te pakken, stelt hij. 'We zijn al sinds de opstart in 2016 lid van het nationaal platform matchfixing. We werken ook preventief, door het sensibiliseren van de topspelers'.

Internationaal

In totaal werden er 21 huiszoekingen uitgevoerd in Sint-Gillis (2), Vilvoorde, Mechelen (4), Ukkel, Laken, Jette (2), Schaarbeek (2), Sint-Agatha-Berchem, Geraardsbergen (4), La Louvière, Sint-Joost-ten-Node en Watermaal-Bosvoorde. Ook in het buitenland werden acties ondernomen in hetzelfde kader. Zo waren er ook huiszoekingen in Duitsland, Frankrijk, Bulgarije (3), Slowakije, Nederland (2) en de Verenigde Staten (2).