Plasticafval Tomorrowland wordt zitbank

Harold Van der Straten Ponthoz van The One Project en Philippe Vandeurzen van AB InBev op een uitgeprinte zitbank. © BELGA

Meer dan 500 kilogram plasticafval dat vorig jaar werd verzameld tijdens het muziekfestival Tomorrowland, wordt met behulp van een 3D-printer gerecycleerd tot een tiental zitbanken. Die krijgen een plaatsje aan het kantoor van brouwer AB InBev in Leuven.

rdc

De grote 3D-printer van het Limburgse bedrijf The One Project werd dinsdag, op Wereldmilieudag, bij AB InBev geplaatst. De brouwer werkt al langer samen met de organisatoren van Tomorrowland, de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM en materiaalinzamelings- en recyclagebedrijf Fost Plus om festivalgangers te sensibiliseren rond afval en recyclage. Zo kregen 25.000 kampeerders vorig jaar een blauwe zak voor pmd en een grijze zak voor restafval.

Het Tomorrowland-petafval wordt eerst gerecycleerd tot 350 kilogram korrels, waarmee de printer vervolgens aan de slag gaat. Voor een grote zitbank zijn 35 kilogram korrels nodig.

De mobiele 3D-printer zal tijdens de zomer actief zijn op de festivals Tomorrowland en Pukkelpop en in september gedemonstreerd worden aan Essenscia, de federatie van de chemische industrie.

Voor AB InBev past het proefproject in zijn duurzaamheidsbeleid. Een van de doelstellingen is om tegen 2025 alle verpakkingen uit herbruikbaar of gerecycleerd materiaal te laten bestaan.