© Photo News

Met deze ‘shitlist’ wil regering de begroting redden

De federale regering is koortsachtig op zoek naar geld om het gat van 4,2 miljard in de begroting. Een van de pistes die op tafel ligt, is de terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen aan te passen. Ook zou het loon van leraren en ambtenaren niet geïndexeerd worden. Dat schrijft de krant La Libre Belgique.

mab

Om de begroting weer op koers te krijgen, wordt er in de federale regering over nagedacht om de terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen aan te passen. Dat staat in een nota die naar verschillende ministeriële kabinetten werd gestuurd en waar La Libre Belgique de hand op heeft kunnen leggen. Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) luidt het dat ze “er alles aan zal doen opdat niet aan de patiënten wordt geraakt”.

Naast kortingen op de terugbetaling van geneesmiddelen, is er in de nota ook sprake van een btw-verhoging en een hogere roerende voorheffing. Ook een niet-indexering van de ambtenarenlonen en een beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkeringen passeren de revue.

Zoals bij elke begrotingsronde hebben de regeringspartijen ook nu weer een lijstje achter de hand met mogelijke besparingen. Een shitlist, zoals dat in vakjargon heet.

Hoger btw-tarief

Voor elektriciteit betalen we ondertussen al 21 procent, maar er ligt al jaren een plan op tafel om de algemene tarieven te verhogen. Vooral dat van 21 procent, dat naar 22 procent zou gaan. Dat kan gepaard gaan met een daling van het laagste tarief van 6 naar 5,5 procent. Alles samen kan dat meer dan 1 miljard opleveren. Grootste nadeel: de koopkracht kan worden gefnuikt en het ligt politiek moeilijk.

Nieuwe indexsprong

Nog een grote maatregel. De regering heeft er al een doorgevoerd, maar bij de regeringsvorming lagen twee sprongen op tafel. Een nieuwe zou in één klap meer dan twee miljard in het laatje brengen. Alleen is de kans groot dat het sociaal protest dan nog groter is dan in 2015. Volgens de nota die La Libre Belgique kon inkijken, zou het alleen gaan om de lonen van ambtenaren.

Vermogenswinstbelasting

Dat is iets waar CD&V al een hele tijd voor ijvert. N-VA en Open VLD zijn echter tegen.

Begrotingsevenwicht uitstellen

Daardoor worden besparingen over meer jaren gespreid.

Besparen op de sociale zekerheid Vooral N-VA wil hierin snoeien. Aan Franstalige kant circuleert een voorstel om bij langdurig werklozen te checken of ze geen andere inkomsten hebben. Zo ja kunnen ze hun uitkering verliezen. N-VA wil echter niet raken aan de uitkeringen zelf, wel de toegang tot sociale rechten moeilijker maken.

Een aantal ingrepen liggen ­altijd op tafel, zoals hogere accijnzen en btw op tabak, alcohol of brandstof, een verhoogde strijd tegen fiscale en sociale fraude, snoeien in de uitgaven van de departementen of traditionele trucs zoals het later terugbetalen van belastingen of bepaalde uitgaven verschuiven naar een later tijdstip.

Zoals altijd is er over de maatregelen die de regering in het kader van de begrotingscontrole geen duidelijkheid zolang de onderhandelingen niet zijn afgerond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer