Aandeelhouders AB InBev keuren overname SABMiller massaal goed

AB InBev © BELGA
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De overname van SABMiller door AB InBev gaat in zijn beslissende fase. Woensdagmorgen verzamelden 77 procent van de aandeelhouders van AB InBev voor een buitengewone algemene vergadering over de overname. Een ‘Noord-Koreaanse’ meerderheid van 99,7 procent zette het licht op groen voor de overname. En CEO Carlos Brito maakte een einde aan de speculaties over een nieuwe naam voor de grootste brouwer ter wereld: AB InBev blijft AB InBev.

De algemene vergaderingen van aandeelhouders van AB InBev vinden normaliter later plaats, omstreeks 11 uur. Vandaag werd een uitzondering gemaakt: de vergadering startte om 9 uur. Dat moet omdat de stemming moest afgelopen zijn vooraleer de aandeelhouders van SABMiller stemmen. Na de buitengewone algemene vergadering van AB InBev hebben uiteindelijk ook de aandeelhouders van SABMiller de overname goedgekeurd. Dat gebeurde in Londen.

Dat AB InBev sowieso het licht op groen zou zetten was al duidelijk, want de referentieaandeelhouder schaarde zich al achter de overname. Belgische en Braziliaanse families controleren circa 53 procent van de aandelen (848 miljoen aandelen).

Toch waren veel meer aandeelhouders aanwezig: ze vertegenwoordigden 1.239.454.232 aandelen, 77 procent van het totaal. En die aanwezige aandeelhouders keurden met massaal de overname goed. Er waren vier agendapunten. De laagste score was 99,71 procent, de hoogste 99,80 procent. “Dat is fantastisch, niet?”, liet Arnoud de Pret, voormalig bestuurder van de brouwer en telg van de Belgische familiale aandeelhouders, zich na afloop van de vergadering ontvallen.

“Samen kunnen we meer dan alleen”

CEO Carlos Brito onderlijnde nogmaals de beweegredenen voor de overname. Afrika, waar SABMiller marktleider is, wordt een belangrijke groeimarkt. De Zuid-Afrikaanse biermerken Castle en Castle Lite (marktleiders in eigen land) worden mee opgenomen in het gamma van ‘velelandenmerken’. Daar krijgen ze een plaats naast onder meer Hoegaarden en Leffe. “De twee brouwers gebruiken wel eens andere woorden, maar in wezen hanteren we dezelfde praktijken en technieken”, oordeelt de CEO.

Aandeelhouders AB InBev keuren overname SABMiller massaal goed
© .

Carlos Brito herhaalde dat de onderneming vanaf vier jaar na de voltooiing van de transactie 1,4 miljard dollar zal besparen. Dat bedrag komt bovenop de 1,05 miljard dollar jaarlijkse besparingen die SABMiller vanaf 2020 wil bereiken. Er wordt niet bespaard op marketing en verkoop.

Toch verdwijnt de oude naam SABMiller. AB InBev blijft AB InBev. “Het toont ons respect voor de lokale traditie en merken. Simpel gezegd: samen kunnen we meer aan dan alleen.” Maar ook de voormalige top van SABMiller, onder wie de CEO en de CFO, verlaten de onderneming.

Uit de zaal, met een dertigtal aanwezigen, kwam slechts één mondelinge vraag _ over het vroege uur. Voordien waren twee schriftelijke vragen ingediend. Eén ging over eventuele rechtszaken tegen de overname in België. Nee, luidde het antwoord.

De vergadering werd voorgezeten door de onafhankelijke bestuurder Michèle Burns, en niet door de voorzitter van de raad van bestuur, Olivier Goudet.

Om 10 uur Belgische tijd vergaderden de aandeelhouders van SABMiller over de overname. De meerderheid was ook daar overweldigend: 97,37 procent stemde voor de overname. En om 11 uur was er een vergadering van NewBelco. Dat is de nieuwe vennootschap waarin de beide brouwers worden ingebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content