Direct naar artikelinhoud
Handelsoorlog

Poetin ziet zijn kans schoon om isolement te doorbreken

De Russische president Vladimir Poetin (l.) was de afgelopen dagen op bezoek in Oostenrijk, waar hij de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz ontmoette.Beeld REUTERS

Het handelsconflict van de Europese Unie met de VS én het aantreden van een pro-Russische regering in Italië bieden Russisch president Poetin een kans zijn internationale isolement te doorbreken.

Bij zijn eerste westerse bezoek sinds zijn herverkiezing in maart, aan Oostenrijk, ruikt de Russische president mogelijkheden om uit het isolement te geraken waarin zijn land verkeert door de oorlog in Oekraïne, de annexatie van de Krim en de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz reageerde gisteren wel afwijzend op Poetins pleidooi om de Europese sancties tegen Rusland op te heffen. Maar Oostenrijk heeft van oudsher relatief goede betrekkingen met Moskou, en de extreemrechtse FPÖ waarmee Kurz regeert, steunt Poetins pleidooi. De sancties zijn volgens Poetin "schadelijk voor iedereen, zowel voor degenen die ze opleggen als degenen die erdoor worden getroffen". Kurz wil de eenheid in de EU niet verbreken, maar Oostenrijk was een van de weinige westerse landen die geen Russische diplomaten uitzetten na de vergiftiging van de Russische oud-spion Sergej Skripal.

Ommezwaai in Italië

De regeringen in Hongarije en Griekenland zijn al langer op de hand van Rusland en met het aantreden van de populistische coalitie in Italië dient zich een nieuwe bondgenoot aan. Premier Giuseppe Conte kondigde gisteren een ommezwaai in het buitenlandbeleid aan. Italië is nu voorstander van het opheffen van de sancties: "Let op! We zullen de pleitbezorgers zijn van toenadering tot Rusland."

'Let op! We zullen de pleitbezorgers zijn van toenadering tot Rusland'
Giuseppe Conte, Italiaans premier

Poetin kan ook hoop putten uit de woede die de Amerikaanse president Donald Trump teweegbrengt in Europa met importtarieven en het opzeggen van de Iran-deal. Met de Britse premier Theresa May en de Franse president Emmanuel Macron voerde Trump volgens ingewijden de afgelopen dagen ongebruikelijk vijandige telefoongesprekken.

Vorige week zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dat het tijd is om de banden met Moskou weer aan te halen.

G7-top

De Duitse kanselier Angela Merkel maakt zich geen illusies over Poetin. Maar als Trump zijn dreigement waarmaakt om ook de Duitse autoindustrie te treffen met importtarieven, zal dat Duitsland keihard raken. De spanningen met Washington zullen naar verwachting komend weekend een top domineren van de leiders van de G7 in Canada. Ongetwijfeld tot tevredenheid van Poetin.