Hoe kan het ijs zelfs op de koudste plek op aarde smelten?

Als het over smeltende ijskappen gaat, gaat het bijna altijd over de Noordpool. Maar nu blijkt ook op de Zuidpool het ijs veel sneller te smelten dan gedacht. Verontrustend, omdat Antarctica 90 procent van de wereldwijde ijsvoorraad herbergt. Wat betekent dat voor onze zeespiegel?

20 reacties

  • Jos De Wever

    5 jaar geleden
    Ja, nu lees ik net dat Antartica 95% van zijn ijs kwijt is en dat Antarctica 90 procent van de wereldwijde ijsvoorraad herbergt:'Sinds de start van de metingen in het jaar 1990, nam het poolijs met 95 procent af.' Dan moet gans Nederland toch wel onder water staan, want van de resterende 5% ijs dat nog kan smelten, gaat het water niet fel meer stijgen.
  • Els De Busscher

    6 jaar geleden
    Raar dat hier 2 dagen geleden een bericht stond dat er voor eerst bijna Min 100 graden op Antarctica stond ??? Wat moeten we nu geloven
  • Koenraad Verstraeten

    6 jaar geleden
    Inderdaad, Gilbert. De globale temperatuur ziet er uit als een sinusoïdale curve die fluctueert in een paar duizend jaar. Zo jammer echter dat onze wereld- en regeringsleiders dit, op het moment dat wij hier in deze korte tijd rondlopen en het dus meemaken, uitbuiten en hypothekeren tot eer en glorie van hun eigen materiële verrijking. En we bogen braaf allen het hoofd en wroeten verder om ze nog wat rijker te maken. Tot het einde van onze aardse tijd hier.... Amen!
  • Gilbert Van Mele

    6 jaar geleden
    In de 16de eeuw lag er een ijsvlakte tot halverwege Nederland. Men noemde dat de kleine ijstijd. Het ijs is toen stilaan beginnen te smelten. Vermoedelijk door de auto's , industrie en vliegverkeer dat er toen niet was !?. Met andere woorden, de opwarming van de aarde is een repeterend fenomeen, dat men reeds heeft bevestigd met analyse van noord- en zuidpoolijs.
  • William Willems

    6 jaar geleden
    Test eens: 10-tal ijsklontjes in glas, tot de boord vullen met water. Benieuwd?