Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Kolarov schenkt Servië drie punten tegen Costa Rica

Aleksandar Kolarov.Beeld REUTERS

Servië heeft zondagnamiddag in zijn eerste groepswedstrijd op het WK met 1-0 gewonnen van Costa Rica. De Servische aanvoerder Aleksandar Kolarov tekende in de Samara Arena met een prachtige vrijschop voor het enige doelpunt.

Beide ploegen startten met de verwachte namen, dus met onder meer aanvoerder Bryan Ruiz (ex-Gent) en Oscar Duarte (ex-Club Brugge) bij Costa Rica. Voormalig Anderlechtspelers Aleksandar Mitrovic en Luka Milivojevic begonnen net als Sergej Milinkovic-Savic (ex-Genk) in de Servische basis. Branislav Ivanovic versierde zijn 104e interland, waarmee hij Dejan Stankovic achter zich liet en alleen recordinternational werd.

Costa Rica verloor maandag zijn laatste oefenduel kansloos met 4-1 van de Rode Duivels maar die nederlaag was duidelijk niet blijven hangen. De Midden-Amerikanen, vier jaar geleden nog verrassend kwartfinalist, gingen meteen hun kans en kregen na elf minuten een unieke mogelijkheid om de score te openen. Volledig vrijstaand kopte verdediger Gonzalez evenwel over. Servië liet zich evenmin onbetuigd en versierde een rist kansen maar de netten trilden voor de rust niet.

Kort na de pauze kreeg Mitrovic dé mogelijkheid op de 1-0 maar de spits, in de laatste oefenpot tegen Bolivië nog goed voor drie goals, faalde oog in oog met Real-doelman Keylor Navas. Het bleek uitstel van executie want in 56e minuut mocht Servië toch juichen. Aanvoerder Kolarov krulde een vrijschop met zijn befaamde linker enig mooi binnen.

Costa Rica moest nu komen en had ook wel balbezit maar de roodhemden kenden moeite om kansen te creëren. Servië hield vrij eenvoudig stand en claimde in de slotfase nog een penalty voor een vermeende fout op Mitrovic, maar de Senegalese ref plooide niet.

Om 17u speelt Mexico tegen Duitsland, om 20u neemt toernooifavoriet Brazilië het op tegen Zwitserland.