© x

In Villa Samson mogen huisdieren bij zieke baasjes blijven

Vandaag vond de eerste spadesteek voor Villa Samson plaats. Op initiatief van het UZ Brussel en met de steun van Danny Verbiest, de geestelijke vader van Samson en peter van het project, wordt Villa Samson de allereerste plek in België waar dieren van patiënten op bezoek kunnen komen en waar het UZ Brussel dierentherapie kan geven.

bbijnens

Vrijwilligers zullen de patiënten begeleiden van en naar Villa Samson. Dat wordt zo niet alleen een huis waar patiënt en dier samen beter kunnen worden, maar ook een warme thuis van solidariteit en menselijkheid. De Villa heeft 3 functies: bezoekrecht, therapie en palliatieve wensen vervullen. Om de bouw van Villa Samson verder te ondersteunen, start op 1 oktober een fondsenwervingsactie met tv-spots.

Onderzoek toont aan dat een huisdier een belangrijke rol kan spelen bij het genezingsproces. Volgens een advies van de Hoge Gezondheidsraad zijn huisdieren in België niet toegelaten in een ziekenhuis, met uitzondering van een assistentiehond. Toch valt het vaak voor dat een dier het enige familielid is dat een patiënt nog heeft of dat een patiënt heel veel troost haalt uit de band met het huisdier. Om toch tegemoet te komen aan de noden van de patiënt, bouwt het UZ Brussel als eerste in België een plaats waar huisdieren en patiënten elkaar onbezorgd kunnen ontmoeten en dit volledig gefinancierd door giften van particulieren en bedrijven.

De villa zal 6 kamers tellen. In de voormiddag kunnen patiënten er terecht voor therapeutische sessies met speciaal opgeleide dieren en in de namiddag kan hun huisdier op bezoek komen. Er worden 4 kamers gereserveerd voor honden en 2 voor katten. Verder is er in Villa Samson een polyvalente ruimte, ontmoetingsruimte en zelfs een speeltuin voor de 2 therapiekatten van Villa Samson aanwezig. De focus ligt op huiselijkheid, een innig moment beleven met je dier, een moment van geluk, hoop, troost,...

Voor het ontwikkelen van Villa Samson werd veel opgestoken van buitenlandse voorbeelden. Onlangs trok het team achter Villa Samson naar Barcelona om er te leren hoe het Universitair Kinderziekenhuis, St Joan de Due, dierentherapie integreert in zijn werking. Het belangrijkste inzicht was dat overal waar de therapiedieren kwamen er een glimlach verscheen, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Elke patiënt die opgenomen is in UZ Brussel kan gebruik maken van Villa Samson, op voorwaarde dat zijn ziektebeeld contact met dieren toelaat. Met de behandelende arts wordt overlegd of een bezoek aan het huisdier wel kan. Sommige doelgroepen hebben een grotere nood aan contact met hun huisdier.

Kinderen geven heel vaak aan dat ze hun diertjes missen. Een bezoekje van hun huisdier fleurt hun dag op en doet ze even vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn.

Voor eenzame, oudere mensen is hun huisdier vaak nog de enige familie. De hechting aan en verzorging van hun lievelingsdier, houdt ook hen gaande. Ze krijgen er warmte, aandacht en liefde van die ze in het ziekenhuis missen. Mensen die aan het levenseinde staan willen vaak nog een laatste keer hun geliefde huisdier, hun trouwste vriend, zien en knuffelen ter afscheid.

In het UZ Brussel staat de patiënt centraal en wordt ‘zorg’ zo ruim mogelijk bekeken. Alles wat kan helpen bij een snellere genezing of alles wat van belang is bij een begeleidingsproces krijgt bij het UZ Brussel aandacht. Villa Samson (volledig ingericht met alles erop en eraan) kost 690.000 euro. Er werd al zo’n 470.000 euro ingezameld via giften van particulieren en bedrijven daarboven werd 30.000 euro geschonken door de Brusselse Staatssecretaris voor dierenwelzijn, Bianca Debaets.

Om het resterende bedrag in te zamelen, start vanaf 1 oktober een nieuwe fondsenwervingscampagne met tv-spots op Ring TV en VRT.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer