Videospeler inladen...

Waar betaalt u allemaal voor op uw stroomfactuur? En waarom?

Met uw elektriciteitsfactuur betaalt u naast energiekosten nog andere heffingen. Economiejournalist Steven Rombaut vlooit de stroomfactuur uit en legt uit wat er allemaal op uw factuur staat en wie hoeveel betaalt.

1. Waarvoor betaalt u allemaal via uw stroomfactuur?

In totaal bestaat uw elektriciteitsfactuur uit vijf onderdelen. De energiekost is een derde van de totale factuur. U betaalt meer dan 40 procent voor de zogeheten distributienettarieven.

Dit zijn onder meer kosten die uw distributienetbeheerder u aanrekent voor het vervoer van elektriciteit tot aan uw huis. Dan zijn er nog de netkosten, de kosten voor het vervoer van elektriciteit over het hoogspanningsnet van Elia. Deze zijn goed voor zes procent. De heffingen en BTW zijn samen goed voor een vijfde van de factuur.

Een stijging van uw elektriciteitsfactuur is dus niet altijd te wijten aan de leverancier. De distributienettarieven liggen vast en verschillen van netbeheerder tot netbeheerder.  

bron VREG

2. Betalen gezinnen 150 keer meer dan bedrijven?

De socialistische vakbond ABVV stelt vast dat een gemiddeld gezin tot 150 keer meer betaalt dan een Vlaams  bedrijf voor de heffing “openbare dienstverlening”.

Die heffing dient om onder meer voor groenestroomcertificaten om de zonnepanelen te financieren. Gezinnen betalen ongeveer 53 euro per megawattuur, KMO’s iets meer dan 5 euro en grote bedrijven maar 36 cent. 

Als de grote bedrijven de kleinhandelsprijzen zouden betalen, dan zullen wij geen bedrijven meer hebben in Vlaanderen

Bart Tommelein

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) ontkent de cijfers niet, maar  nuanceert ze wel. De minister benadrukt dat het verschil er is om competitieve redenen: “Als de grote bedrijven de kleinhandelsprijzen zouden betalen, dan zullen wij geen bedrijven meer hebben in Vlaanderen”. Hij voegt eraan toe dat die prijsverschillen gelijkaardig zijn in omringende landen.   

3. Wie zijn de grootverbruikers?

Dat zijn bedrijven als zinksmelter Nyrstar in Balen en Overpelt, en chemiebedrijf BASF in Antwerpen. De Belgische spoorwegen zijn ook een grote elektriciteitsverbruiker. Die bedrijven verbruiken al snel 1 terrawattuur elektriciteit. Dat is het verbruik van 300.000 gezinnen.

4. "Grote bedrijven betalen soms 2.000 keer meer aan heffingen dan gezinnen"

De minister heeft het over de oorspronkelijke Vlaamse energieheffing, beter bekend als de “Turteltaks”. Deze bedroeg 100 euro per jaar. Nu is dat nog 5 euro voor gezinnen. Voor 230 000 gezinnen met een sociaal tarief bedraagt die nu 0 euro.

KMO's betalen 94,5 euro en bedrijven aangesloten op het middenspanningsnet 1.800 euro. Grote bedrijven die aangesloten zijn op het hoogspanningsnet betalen dan weer jaarlijks 10.500 euro. Deze bedrijven betalen dus inderdaad 2.000 keer meer dan een gezin. 

Meest gelezen