Ook Europees Hof voor Mensenrechten wijst klacht Breivik af als "onontvankelijk"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De klacht van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik tegen zijn detentieomstandigheden is "onontvankelijk" verklaard door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Breivik vindt de omstandigheden van zijn gevangenhouding "onmenselijk". Het Hof oordeelde echter dat het niet gaat om een schending van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Breivik had in juli 2011 bij twee aanvallen in Oslo en op Utøya 77 mensen gedood. Hij werd tot 21 jaar gevangenisstraf met aansluitende terbeschikkingstelling veroordeeld. Vorig jaar had Breivik ook al bot gevangen bij het Noorse hooggerechtshof.

Daarbij had hij al zijn rechtsmiddelen in Noorwegen uitgeput, waarna hij zich tot het Europees Hof richtte. Breivik oordeelde dat zijn gevangenisregime in Skied de artikels 3 en 8 van het Verdrag schendt. Het eerste verbiedt elke "mensonwaardige" of "onmenselijke" behandeling, het tweede garandeert het recht op privacy en correspondentie.

Zijn aanklacht draaide vooral rond zijn isolement, zei zijn advocaat Øystein Storrvik. De Noorse staat heeft die beschuldigingen steeds verworpen. Volgens Noorwegen wordt hij behandeld als een "vipgevangene".

Bron: Belga