Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © photonews

Pro-deo advocaten mogen niet langer 'remgeld' vragen, oordeelt Grondwettelijk Hof

Mensen die juridische bijstand zoeken maar niet over voldoende middelen beschikken, zullen niet langer een forfaitaire bijdrage moeten betalen aan hun pro deo-advocaat. Die verplichte bijdrage bestaat sinds 2016 en kan oplopen tot 50 euro per procedure. Het Grondwettelijk Hof oordeelde vandaag dat zo'n forfait "een aanzienlijke vermindering inhoudt" van de bescherming van het recht op juridische bijstand, die door de grondwet wordt gewaarborgd.

8 reacties

  • Karel Van Geel

    6 jaar geleden
    Laat de hardwerkende burger maar de volle pot betalen en geef diegenen die reeds alles gratis krijgen op onze kosten op de koop toe gratis bijstand om ons systeem aan te vallen en oneindig in beroep te kunnen gaan.
  • Emi Hergersberg

    6 jaar geleden
    Juridisch advies zou gratis moeten zijn zoals het vredegerecht (vroeger). We betalen genoeg belasting. Maak van de jurist een betaald ambtenaar ipv een vrij beroep. ik hoor ze al steigeren...
  • censor

    6 jaar geleden
    er is ook een gedeeltelijke Pro- Deo, naargelang het" inkomen "Laat je niets wijsmaken.
  • Anoniem

    6 jaar geleden
    geen 50 Euro kunnen/mogen betalen. Maar wel duizenden aan de mensen smokkelaars
  • Ludo Wouters

    6 jaar geleden
    Een advocaat kwam in de hemel. Hij kreeg alles nieuw, het beste eten, alle egards die je maar kunt denken. Een arme ziel ging klagen bij St Pieter. Ja zei Pieter, het is een unicum hier in de hemel, hij is de eerste advocaat sinds onze oprichting.