Direct naar artikelinhoud
TV-tips

Voor deze films blijft u vanavond met plezier thuis

Voor deze films blijft u vanavond met plezier thuis
Beeld rv

Vrijdag, filmdag. Kiest u voor de broers Dardenne, Woody Allen of Ridley Scott? Dit zijn onze tips. Een volledig overzicht vindt u hier.

Deux jours, une nuit

De broers Dardenne kregen voor dit nieuwe sociale drama al hun zesde Gouden Palm-nominatie. Voor het eerst hadden ze een beroemde actrice gecast, maar Marion Cotillard wist zich perfect te transformeren voor deze bescheiden rol van fabriekswerker die een weekend de tijd heeft om haar job te redden. De Oscarnominatie kon ze helaas niet verzilveren.

Om 21.15 uur op Canvas.

Blue Jasmine

Nadat ze door een fraudeschandaal van haar echtgenoot zowel haar vermogen als haar aanzien is kwijtgeraakt, verlaat de snobistische Jasmine, beneveld door antidepressiva, New York. Ze trekt in bij haar zus in San Francisco, die daar een rustig maar stabiel leven leidt. De gootste pluim in deze film van Woody Allen gaat niet naar het scenario of de snedige dialogen, maar naar Cate Blanchett. Als geen ander geeft ze de wispelturige buien en onverbeterlijke zelfverloochening van het hoofdpersonage weer en kreeg daar ook een Oscar voor.

Om 22.05 uur op NPO3.

Twelve Monkeys

David en Janet Peoples baseerden hun scenario voor deze sciencefictionthriller van de hand van Monty Python-lid Terry Gilliam op de Franse kortfilm La jetée uit 1962. Brad Pitt is te zien in een vermakelijke bijrol als een paranoïde gek; een rol die hij specifiek aannam om van zijn imago van 'enkel een mooi gezicht' af te geraken. En dat lukte hem ook aardig, want hij werd genomineerd voor een Oscar.

Om 22.45 uur op Q2.

Pitch Perfect

Twee rivaliserende a-capellagroepen, de Barden Bellas en de Treblemakers, willen een internationale zangwedstrijd winnen. Deze musical doet een beetje denken aan een kruising tussen Glee en Bridesmaids. Leuke vertolkingen zijn er van de gehele vrouwelijke cast, maar de geniale Rebel Wilson steelt de show.

Om 21.15 uur op VTM.

Matchstick Men

Na spectaculaire bigbudget-actiefilms zoals Gladiator en sciencefictionfilms zoals Alien, waagde Ridley Scott zich aan een misdaadkomedie met Nicolas Cage en Sam Rockwell. Roy en Frank zijn meesteroplichters. Met hun snelle verkooppraatjes weten ze hun slachtoffers in korte tijd geld afhandig te maken. Het privéleven van de alleenstaande neurotische kettingroker Roy loopt echter niet zo voorspoedig en hij zoekt hulp bij een psychiater. Tijdens zijn therapie komt hij tot de ontdekking dat hij een veertienjarige dochter heeft.

Om 22.40 uur op VIER.