Iets meer dan een derde van de cipiers aan de slag aan in Vlaamse gevangenissen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Vlaamse gevangenissen is vandaag net iets meer dan een derde van de cipiers aan de slag voor de ochtend- en de dagshift. Volgens de cijfers van het gevangeniswezen zijn in de Waalse gevangenissen opnieuw meer cipiers aan de slag dan in Vlaanderen. Sinds vorige dinsdag voeren de vakbonden actie tegen de plannen voor een minimale dienstverlening en aanpassingen aan het personeelsstatuut. Deze namiddag is er alvast nieuw overleg tussen de bonden en minister van Justitie Koen Geens. Een eerste overleg vorige donderdag resulteerde niet in een akkoord. In de Vlaamse gevangenissen ging afgelopen nacht gemiddeld 57,9 procent van de cipiers aan de slag. In verschillende strafinrichtingen was iedereen aan de slag, in Hasselt was dat maar 12,5 procent.

Opnieuw was de actiebereidheid (situatie om 11 uur) onder het personeel van de ochtend- en de dagshift hoger. Bij de vroege shift (vanaf 6 uur) was maar 35,7 procent aan de slag en bij de dagshift (vanaf 8 uur) 38 procent. In Hasselt bleven de meeste cipiers in staking voor de vroege shift (10,34%), en dat steeg daar naar 30,3 procent voor de dagshift. In Tongeren ging bijvoorbeeld 40 procent aan de slag om 6 uur, maar niemand om 8 uur. Daags tevoren was net geen derde aan de slag gegaan voor de ochtend- en dagshift.

In de Waalse gevangenissen wordt dus minder gestaakt. Afgelopen nacht was er gemiddeld 84 procent aan de slag, bij de ochtendshift 60,1 procent en de dagshift 43,4 procent. In totaal worden er volgens het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen 212 politieagenten ingezet in de Vlaamse gevangenissen (inclusief Sint-Gillis in Brussel).

Het gevangeniswezen wijst op de gevolgen van de staking. "Er is een aangepast regime in de gevangenissen. Er is quasi geen bezoek, de wandeling gebeurt in de mate van het mogelijke en er vindt geen tewerkstelling plaats", dixit de woordvoerster.

bron: Belga