Direct naar artikelinhoud
noord-korea

Satellietfoto’s tonen dat Noord-Korea zijn belangrijkste kerninstallatie blijft moderniseren

De kernreactor Yongbyon, zo’n honderd kilometer ten noorden van Pyongyang.Beeld CNES/38 North

Ondanks de top met president Trump en de belofte tot nucleaire ontwapening blijft Noord-Korea zijn belangrijkste atoominstallatie moderniseren. Uit nieuwe satellietfoto’s blijkt dat de verbetering van de infrastructuur van de Yongbyon-kernreactor nog altijd in rap tempo doorgaat.

De bouwactiviteiten staan in schril contrast met de verzekering van Trump direct na zijn topontmoeting met Kim Jong-un dat Noord-Korea "niet langer een nucleair gevaar vormt". Yongbyon is cruciaal voor Kim om zijn nucleaire arsenaal, dat nu bestaat uit zo’n 40 tot 60 kernwapens, te vergroten. Dankzij het plutonium van Yongbyon kon Noord-Korea ’s werelds negende kernmacht worden.

De satellietfoto’s zijn vrijgegeven door de gezaghebbende Amerikaanse denktank 38 North, die Noord-Korea nauwgezet volgt. Ze werden gemaakt op 21 juni, negen dagen na de top waarop Kim beloofde afstand te doen van zijn kernwapens. Hoe dit moet gebeuren en binnen welke periode dit zal zijn, moet nog bepaald worden in onderhandelingen met de VS. Noord-Korea breekt dus geen belofte met de werkzaamheden bij Yongbyon.

De bouwactiviteiten laten echter zien dat Noord-Korea er niet over peinst om zijn nucleaire activiteiten voorlopig op een lager pitje te zetten. Vorige week bleek al dat Pyongyangs belangrijkste installatie om de motoren van langeafstandsraketten te testen, nog volledig intact was. Na de top zei Trump dat Noord-Korea, als gebaar van goede wil, al was begonnen met de "vernietiging van hun testcentrum voor raketmotoren". Trump: "Zij blazen het op."

Kim Jong-un bezoekt in 2016 het Sohae-testcentrum voor raketmotoren. Volgens president Trump is Noord-Korea begonnen met de ontmanteling van een belangrijk testcentrum. Mogelijk gaat het om Sohae.Beeld REUTERS

Belangrijk gebaar

Hoewel Noord-Korea meerdere testcentra heeft, werd de Sohae-locatie genoemd als de meest waarschijnlijke installatie die Pyongyang ontmantelde. Sohae is Noord-Korea’s modernste testcentrum voor raketmotoren. De ontmanteling zou een belangrijk gebaar zijn van Kim richting Trump dat hij serieus is als het gaat om nucleaire ontwapening en het verbeteren van de relaties met de VS.

Uit de satellietfoto’s van Yongbyon blijkt dat de verbeteringen bij het nucleaire onderzoekscentrum, die al enige tijd gaande zijn, voortvarend worden aangepakt. Het gaat hier onder andere om aanpassingen aan de reactor die plutonium produceert en de constructie van diverse gebouwen. Van sommige, zoals bij een laboratorium, is niet duidelijk waarvoor ze dienen. 

Uit de foto’s blijkt ook dat de activiteiten bij de fabriek waar uranium wordt verrijkt, nog altijd in snel tempo doorgaan. Noord-Korea probeert sinds enkele jaren ook langs een tweede weg kernwapens te maken: met hoogverrijkt uranium. De eerste atoombommen waren gemaakt met plutonium. 

Twitter bericht wordt geladen...