Direct naar artikelinhoud
Herexamen

"Pas na tien jaar aan mijn ouders opgebiecht dat ik geen bewijs had ontvangen"

Eric Goens.Beeld Tim Dirven

Doffe ellende? Een onvergetelijk feest? Of iets ertussenin? In deze rubriek kijken bekende ex-studenten terug op hun examentijd. Vandaag: Eric Goens (49), journalist en reportagemaker. 

Eigenlijk afgekeurd voor hoger onderwijs behaalde Eric Goens bij wijze van statement grootste onderscheiding aan de toenmalige Academie voor Journalistiek in Tilburg. Daarna volgde hij nog een master aan de gerenommeerde Sciences Po in Parijs.

"Ik wist al op mijn tiende dat ik journalist wilde worden. Voor vakken die me daar niet verder mee zouden helpen, kon ik me onmogelijk interesseren. Dus haalde ik op de middelbare school voor bijvoorbeeld biologie en scheikunde buizen waar je riolen mee kon aanleggen.

"Zo erg had ik het varken uitgehangen dat de directeur van het college voor mijn neus mijn maturiteitsdiploma – ik wist niet eens dat zoiets bestond – van mijn getuigschrift scheurde.

"Aangezien ze in het buitenland ook nog nooit van zo'n bewijs van volwassenheid gehoord hadden, trok ik naar Nederland. Dat heb ik overigens wel pas tien jaar later aan mijn ouders opgebiecht; die dachten dat ik gewoon avontuurlijk ingesteld was.

'Ik richtte 'Riool' op: 'Het blad dat de waarheid niet schuwt''

"In Tilburg zat ik volledig op mijn plek. Ik leerde er soortgenoten kennen, en richtte een krant op. Riool, heette die, 'het blad dat de waarheid niet schuwt'.

Bloedzuiger

"Mijn leerkrachten daar moedigden me ook erg aan. Zo vertelde mijn mentor van het vak Journalistiek Technieken me dat ik interviewde als een bloedzuiger. Daarmee bedoelde hij dat ik op de huid van mensen ga zitten en hun bloed opzuig, zonder dat ze dat zelf doorhebben. Een enorm compliment.

"Omdat ik ook een opleiding met verdieping wilde volgen, heb ik daarna nog een jaar aan de Sciences Po in Parijs gestudeerd. Een echte topuniversiteit; ik heb er nog les gehad van Sarkozy, maar ook extreem afzien.

"Want al interesseerde de leerstof me, ik bleef blokken vreselijk vinden. In de examenperiode was ik altijd ontzettend jaloers op de mensen die ik door mijn raam vrij op straat zag rondlopen.

"Hoewel ik toen wel een vlijtige student was, had ik mijn wilde haren toch niet verloren. Zo haalde ik de voorpagina van La Libération, omdat ik samen met enkele linkse vrienden een gastcollege van Jean-Marie Le Pen verhinderd had met eieren en andere ingrediënten.

'Ik haalde de voorpagina van 'La Libération', omdat ik samen met enkele linkse vrienden een gastcollege van Jean-Marie Le Pen verhinderd had'

"Bij mijn afstuderen moest ik een slotbetoog voor 200 Fransen houden over 'La France de Pétain'. De maarschalk een landverrader noemen op een school waar de meerderheid hem als held beschouwt was vrij heftig. Het angstzweet breekt me nog uit als ik eraan denk."