Charles Michel verrast en geeft Rode Duivels-truitje aan Britse premier, Macron komt niet bij

De Rode Duivels kunnen tijdens hun WK-match tegen Engeland straks op steun uit onverwachte hoek rekenen. De Britse premier Theresa May kreeg van haar Belgische ambtgenoot Charles Michel een truitje van kapitein Eden Hazard, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kreeg een Rode Duivels-sjaaltje. De Ierse premier Leo Varadkar supportert dan weer écht voor de Belgen straks, en niet voor zijn Engelse buren, zei hij donderdag voor aanvang van de EU-top aan de BBC.

gjs

België en Engeland spelen donderdagavond om 20 uur in de Russische enclave Kaliningrad hun laatste groepsmatch op het WK. Beide ploegen zijn eigenlijk al zeker van een plek in de achtste finales, maar de match leeft wel bij de Europese staats- en regeringsleiders die donderdag in Brussel bijeen zijn voor een Europese top.

Premier Charles Michel gaf de Britse premier Theresa May vlak voor aanvang van de vergadering een truitje van aanvaller en kapitein Eden Hazard. Daar moest ze hartelijk om lachen, zo blijkt in een filmpje van Sky News. De Franse president Macron zag het gebeuren en moest er enorm hard om lachen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, kreeg een sjaaltje, dat hij doorgaf aan Leo Varadkar. De Ierse premier zei donderdagochtend tijdens een vergadering van de Europese Volkspartij EVP aan de BBC - na een korte aarzeling - dat hij straks niet voor Engeland supportert, maar wel voor de Belgen. “Ik ben in België, dus supporter ik voor het thuisland”, verklaarde hij achteraf.

De keuze van Varadkar is niet helemaal onverklaarbaar, gezien de onderhandelingen over de brexit nog altijd muurvast zitten. Onder meer voor de Ierse grenskwestie is nog geen oplossing gevonden: Europa en Ierland willen koste wat kost een harde grens met Noord-Ierland vermijden, maar de Britten willen niet dat Noord-Ierland na de brexit nog tot de eenheidsmarkt behoort.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kreeg overigens ook de vraag voor wie hij straks supportert, maar hij haalde de schouders op.

© EPA-EFE

© ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen