De Franse president Emmanuel Macron wil elke 16-jarige op dienstplicht sturen om de samenhang in de natie te versterken.
Volledig scherm
De Franse president Emmanuel Macron wil elke 16-jarige op dienstplicht sturen om de samenhang in de natie te versterken. © BELGA

Frankrijk stuurt elke 16-jarige verplicht een maand op dienstplicht

De Franse regering wil elke 16-jarige verplicht op 'sociale dienstplicht' sturen. Die bestaat uit twee delen: een maand verplichte burgerdienst, eventueel gevolgd door een vrijwillig engagement. Het doel: de samenhang van de natie versterken.

78 reacties

  • Suzy Van Dessel

    6 jaar geleden
    Zoiets moesten ze hier ook doen enkel en alleen om bij de jongeren meer respect te leren
  • Jan van Remortel

    6 jaar geleden
    Super initiatief!
  • dirk claeys

    6 jaar geleden
    Goede zaak, te weinig decipline bij de jeugd! Zoals Nationaal korps in Zwitserland , waar iedere man verplicht een maand per jaar soldaat is tot zijn pensioen!
  • Erwin Werwaarts

    6 jaar geleden
    In het Amerikaanse gender-gemengde vrijwilligersleger hebben vrouwelijke militairen tweemaal meer kans om verkracht te worden , dan daarbuiten in het burgerlijke civiele leven . Een echte wantoestand die niet opgelost geraakt . Slecht idee die militaire verplichting voor alle jongeren én genders . Die Macron beseft niet wat hij veroorzaakt .
  • jos meurrens

    6 jaar geleden
    Diegenen die al kunnen schieten en al een illegaal wapen hebben en al minder dan 10 jaar in Frankrijk verblijven moeten niet gaan.