© REUTERS

Artuur Peters pakt Europese titel bij U23 in K1 1000m

Artuur Peters, de enige Belgische peddelaar op het EK U23 in het Italiaanse Auronzo, loste in de finale van de K1 1000m de verwachtingen in. De 21-jarige Neerpeltenaar deed net iets beter dan vorig jaar, toen hij zich op het EK tot tweemaal toe tot vice-Europese kampioen kroonde. Artuur Peters won zaterdag zijn finale en is dus de nieuwe Europese beloftenkampioen in het Olympische K1 1000m nummer.

Bob Maesen, technisch directeur topsport VKKF en coach van Artuur Peters, stuurde zijn Neerpeltse poulain ondanks de examenperiode toch naar dit EK. Hij benaderde dit toernooi in de eerste plaats als opstap naar de voorbereiding van het WK 2018, dat eind augustus wordt gevaren. Artuur Peters verraste zijn coach en wellicht ook zichzelf met een finale, waarin onze landgenoot nooit buiten de top drie peddelde.

Peters kwam na kwart race als tweede door. Halfweg nam hij de leiding over van de Oekraïense titelverdediger Oleh Kukharyk. Op 250m van het einde viel Peters, fel op de huid gezeten door de Italiaanse junior wereldkampioen Samuelo Burgo, terug naar een derde plek. In de slotmeters pakte de Belg uit met een verschroeiend eindoffensief waarmee hij de Noor Amund Vold, 6e op het WK marathon, naar het zilver en de Oekraïner Kukharyk, die op het EK 2017 zowel de K1 500m als de K1 1000m won, naar het brons verwees.

Voor Artuur Peters betekende dit na de gouden medailles op het WK U23 2016 en het WK junioren 2014 een eerste gouden plak op een Europees kampioenschap. Zondag gaat de Neerpeltenaar op jacht naar een tweede medaille in de finale van de K1 500m. . Uitslag: Mannen U23: K1 1000m: A-finale: 1. Artuur Peters (BEL) 3:33.726 2. Amund Vold (Noo) 3:33.853 3. Oleh Kukharyk (Oek) 3:33.893 4. Samuelo Burgo (Ita) 3:34.823 5. Pedro Vasquez (Spa) 3:36.816 6. Nicolai Morcke (Den) 3:38.253 7. Tomas Vesely (Tsj) 3:38.536 8. Paul Jean (Fra) 3:42.182 9. Maksym Malchrzak (Pol) 3:46.738.