Laatste deel van kaaimuur in Antwerpen opgeblazen

Ter hoogte van Nieuw-Zuid is zondagavond het laatste deel van de historische kaaimuur afgebroken. Dat gebeurde met kleine springstofladingen, kleiner dan bij de vorige explosies, die onder de waterlijn werden geplaatst. Toch waren de explosies goed voelbaar in de omgeving.

sare

Met de explosie van gisteren is het laatste deel van de historische kaaimuur weggeblazen. In vijf fases werd de zevenhonderd meter lange muur langs de Ledeganckkaai en de D’Herbouvillekaai afgebroken, hij wordt nu vervangen door een nieuwe muur. Voor de ontploffing waren enkele straten en de kaaien zelf tijdelijk afgesloten voor alle verkeer.

Met de springstof wordt een zo groot mogelijk deel van de historische kaaimuur afgebroken. Mochten er na de springstofwerken nog te grote brokstukken van de muur aanwezig zijn, dan worden die machinaal afgebroken van op een ponton op de Schelde. Al het puin wordt afgevoerd over het water. Daarna wordt gestart met de bouw van een nieuwe kaaimuur. Dat is een stalen wand, een aaneenschakeling van buispalen en damplanken, die in de ondergrond ‘geheid’ wordt. Die werken starten vermoedelijk eind augustus.

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER