Direct naar artikelinhoud
Thailand

Vermiste voetballers en coach na 9 dagen levend teruggevonden in Thaise grot

Vermiste voetballers en coach na 9 dagen levend teruggevonden in Thaise grot
Beeld AP

De twaalf jonge voetballers en hun coach die negen dagen geleden verdwenen in een grot in Thailand, zijn levend teruggevonden. Dat meldt BBC op gezag van de gouverneur.

De dertien zijn levend teruggevonden, aldus de gouverneur maandagavond na een zoekactie in de Tham Luang-grot in Chiang Rai in het noorden van Thailand. Ze werden "veilig en wel" aangetroffen, klinkt het.

De evacuatie van de jongeren en hun coach zal evenwel nog niet meteen kunnen gebeuren, zegt de gouverneur. In afwachting daarvan zullen reddingswerkers bij hen blijven, tot de slachtoffers sterk genoeg zijn om de meer dan 3 kilometer afstand af te leggen die hen van de ingang van de grot scheidt. 

Delen ervan staan nog onder water, maar de gouverneur verklaarde dat het de bedoeling is om al het water uit de grot weg te pompen. "We gaan hen voedsel brengen, maar we zijn niet zeker dat ze zullen kunnen eten omdat ze al zo lang geen voedsel hebben binnengekregen. We gaan ook een arts naar binnen brengen die kan duiken", zei de gouverneur nog.

Doorbraak

De duikers verklaarden eerder al dat ze een doorbraak hadden bereikt toen ze bij een bocht kwamen waar een doorgang van een 800-tal meter in twee splitste, aldus SkyNews. Die bereikten ze maandag nadat ze een kamer konden doorkruisen die zondag nog onbereikbaar was door hoog, troebel water. De hoop dat de dertien nog in leven waren, werd aangewakkerd nadat hand- en voetafdrukken waren aangetroffen, waardoor de reddingswerkers vermoedden dat ze zich in veiligheid hadden kunnen brengen in de dieper liggende kamer.

Voor de zoektocht werd hoogtechnologisch materiaal gebruikt, zoals drones met warmtecamera's en een onderwaterrobot. Het leger, de politie en honderden vrijwilligers namen deel aan de zoekactie, net als verschillende snuffelhonden.

De jongens, die tussen 11 en 16 jaar zijn, en hun trainer besloten op 23 juni naar de grot te gaan na een voetbaltraining. Sindsdien was geen spoor meer van hen aangetroffen. De zoekactie werd in binnen- en buitenland van dichtbij opgevolgd, en tal van mensen spraken hun steun uit voor de vermisten en hun naasten.

Thailand zit middenin het regenseizoen. De moessonregens veroorzaken vaak overstromingen in grotten.