KMI waarschuwt: "Verwarming weer aanzetten is niet zonder gevaar"

© ss

Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan, wordt hier en daar ook al de verwarming aangezet. En dat is bij dit weer niet zonder gevaar, zo waarschuwt het KMI. “Gelieve zeer oplettend te zijn bij symptomen als hoofdpijn of braakneigingen want deze kunnen een gevolg zijn van CO-intoxicatie”, luidt het. Zeker bij het eerste gebruik na de zomer moet je extra waakzaam zijn.

mab

Er leek maar geen einde te komen aan de zomer. September was dan ook abnormaal warm. Maar vandaag is daar verandering in gekomen, met regenbuien en maxima van 13 tot 18 graden. Ook een onweer is mogelijk. Ook de komende dagen is er weinig beterschap op komst.

Dat betekent dat we stilaan ook de verwarming zullen aanzetten. En dat is bij dit weer niet zonder gevaar. Het KMI signaleert zaterdag dan ook ongunstige voorwaarden wat betreft het gebruik van waterverwarmingstoestellen en vuurhaarden bij het verwarmen van kamers of lokalen. Gelieve zeer oplettend te zijn bij symptomen als “hoofdpijn” of “neiging tot braken” want deze kunnen een gevolg zijn van CO-intoxicatie, luidt het.

Eerste gebruik na zomer

CO-vergiftiging is de belangrijkste vorm van dodelijke intoxicatie in België. CO is een geurloos en kleurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van gas (aardgas en butaan- of propaangas), kolen, stookolie, petroleum, benzine of hout. In een woning vormen verwarmingstoestellen en installaties voor de productie van warm water mogelijke bronnen van CO.

“Bij het eerste gebruik na de zomer moeten mensen meer bedacht zijn op problemen met de schouw”, klinkt het bij het antigifcentrum. “Die problemen zijn langs de buitenkant vaak onzichtbaar, binnen in de woning is de terugslag van de rook wel te merken. En hoewel CO een reukloos gas is, kan je de verbrandingsgassen wel ruiken en zo een probleem opmerken.” Een van de mogelijke problemen is bijvoorbeeld een vogelnest in de schoorsteen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen