Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Vlaamse Leeuwen en tricolores hangen broederlijk naast elkaar: "Ach, het is toch maar een vlag"

Het ene sentiment hoeft het andere niet uit te sluiten, zo blijkt op veel plekken.Beeld Eric de Mildt

Nu de Rode Duivels in de eindfase van het WK geraakt zijn, hangt heel het land vol Belgische vlaggen. Langs de wegen zijn er echter al een pak Vlaamse Leeuwen opgedoken, die ostentatief de driekleur doorbreken. "Maar wij supporteren ook."

Niet alleen Bart De Wever heeft zijn vlag sinds vorige vrijdag aan de gevel hangen. Wie over Vlaamse wegen rijdt, ziet ze her en der opduiken: Vlaamse Leeuwen in een tricolore zee. "Kijk eens aan, en dat op een dag dat de Belgen spelen", roept iemand ons vanuit zijn auto toe, wanneer we willen aanbellen voor een huis waar een kolossale leeuwenvlag hangt. Want opvallen doen ze natuurlijk, die Vlaamse Leeuwen die je nu in de WK-gekke straten ziet verschijnen, aan de vooravond van de Vlaamse feestdag. Zeker als ze een groot deel van de gevel inpalmen. 

Als de eigenares van het huis opendoet, wil ze liever niet te veel kwijt over de vlag. "Ik ben eigenlijk nogal neutraal", zegt ze. "Mijn man is wat fanatieker, maar die is nu net niet thuis." De vrouw verzekert ons nog wel dat ze ook voor de Rode Duivels supportert en dat ze zich niet stoort aan alle Belgische vlaggen die in haar straat zijn opgehangen. De meeste Vlaamsgezinden in en rond Asse zeggen dat ze zich eigenlijk weinig aantrekken van de tricolores die het straatbeeld beheersen.

Vlaamse Leeuwen en tricolores hangen broederlijk naast elkaar: "Ach, het is toch maar een vlag"
Beeld Eric de Mildt

Jupiler

"Nu ja, Belgische vlaggen", zegt Etienne Amerijckx, met een fiere Vlaamse leeuw voor zijn gevel. "Voor mij is er een verschil tussen de echte Belgische vlag en die Jupiler-vlaggen voor het WK. En die zijn waarschijnlijk straks weer voor vier jaar verdwenen."  

Toch geeft Amerijckx ook toe dat hij zijn eigen vlag ook gratis gekregen heeft. Niet bij een bak bier, zoals de Duivels-vlaggen, maar bij het lidmaatschap voor N-VA. Hoewel hij zelf dus niet direct in een Rode Duivels-tenue naar een groot scherm zal trekken om daar het WK mee te maken, supportert hij stiekem toch ook mee voor de nationale ploeg. "Als zij spelen, blijf ik altijd thuis. Om er dan een goeie Omer bij te drinken." 

'Voor mij is er een verschil tussen de Belgische vlag en die Jupiler-vlaggen voor het WK'
Etienne Amerijckx

Als je een voetballiefhebber bent, is het volgens hem moeilijk om tegen de Rode Duivels te zijn, al is zijn favoriet nog niet zo vaak aan de bak gekomen. "Ik had graag meer van Dembélé gezien", zegt Amerijckx nog. "Want voor mij blijft dat een enorm elegante speler." 

Nee, grote politieke burenruzies zijn er niet te vinden langs de Vlaamse steenweg. "Maar nee, die mensen hier rechtover zijn zelfs goede vrienden van ons", zegt Hendrika Galle in het deurportier. Galle noemt zichzelf liever geen flamingant, want dat woord is voor haar te extreem. "Wij willen gewoon dat het goed gaat met Vlaanderen", vertelt ze. "Maar het is wel fijn als de Belgen winnen."

Jupiler
Beeld Eric de Mildt

Onze fotograaf, die uit Nederland afkomstig is, argumenteert dat hij zoiets aan zijn familie moeilijk uitgelegd krijgt: overtuigde Vlamingen, met een Vlaamse vlag voor het huis, die toch iets voor de Belgisch ploeg voelen. "Het is een vlag, zo complex is dat toch niet? Voor ons is daar niets tegenstrijdigs aan", haalt ze de schouders op.

Identiteitscrisis

De buren even verderop vinden het  toch moeilijk om te begrijpen waarom er een Vlaamse vlag uithangt, nog voor de Vlaamse feestdag én in een week waarin België een historisch WK speelt. "Vlaanderen is toch geen land?", zegt Peggy Mpati, die samen met haar zoon de auto voorziet van tricolore spiegelsokken. "En uiteindelijk moet iedereen toch samenleven", zegt haar echtgenoot, die een grote fan is van Kevin De Bruyne. "Diviser, ça sert a rien.

Aan sommige woningen hangen de Vlaamse Leeuw en de Belgische driekleur dan weer broederlijk naast elkaar.  De bewoners zien er geen graten in. "Ik ben gewoon evengoed Vlaming als Belg", antwoordt een vrouw des huizes, die de twee vlaggen heeft uitgehangen. "Zo simpel is het toch?" 

'Ik ben gewoon evengoed Vlaming als Belg'
Dame die beide vlaggen heeft uitgehangen