Direct naar artikelinhoud
Tech

Ex-ingenieur Apple opgepakt omdat "hij geheimen wou doorgeven aan Chinees bedrijf"

Ex-ingenieur Apple opgepakt omdat "hij geheimen wou doorgeven aan Chinees bedrijf"
Beeld AFP

De Chinese ex-ingenieur van Apple Xiaolang Zhang stond afgelopen weekend op het punt om op de luchthaven van San José te boarden voor een vlucht naar China toen hij door de Amerikaanse autoriteiten werd gearresteerd. "Zhang had geheimen over Apple's plannen voor een zelfrijdende auto bij zich", klinkt het in een klacht door de FBI.

Zhang begon in 2015 te werken voor Apple. Hij was er hardware-ingenieur bij het projectteam dat zich boog over de zelfrijdende auto. “Zijn positie zorgde ervoor dat hij toegang had tot vertrouwelijke interne databases”, valt te lezen in een klacht opgesteld door de FBI en het bureau van de Amerikaanse procureur. Zo’n kleine 3.000 werknemers (van in totaal 135.000) hebben toegang tot dergelijke interne databases.

Zhang zei tijdens zijn arrestatie dat hij werkt voor de Chinese start-up XMotors die eveneens een project op poten zet voor een zelfrijdende auto. XMotors zelf zegt dat er geen indicatie is om ervan uit te gaan dat Zhang gevoelige informatie over Apple’s plannen deelde.

Apple hield Zhang nochtans eerder dit jaar al nauw in de gaten nadat er onduidelijkheid was over zijn ontslag. Zhang kwam in april terug bij het bedrijf na het opnemen van ouderschapsverlof. Nog die zelfde maand nam hij ontslag. De ingenieur wou terugkeren naar China voor zijn “erg zieke moeder”. Kort daarna geraakte plots verrassend bekend dat hij voor het Chinese bedrijf XMotors, die dus ook in zelfrijdende auto's doet, ging werken.

Apple hield Zhang eerder dit jaar al nauw in de gaten nadat er onduidelijkheid was over zijn ontslag
Een van de concepten van een auto van Apple die de ronde doet.Beeld KOS

“Apple neemt vertrouwelijkheid en bescherming van intellectuele eigendom heel serieus”, zegt woordvoerder Tom Neumayr aan Bloomberg. “We werken samen met de autoriteiten aan deze zaak, en we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze persoon en andere betrokkenen ter verantwoording worden geroepen voor hun acties."

Apple was in het verleden altijd bijzonder terughoudend wat betreft haar plannen voor een zelfrijdende auto. Verder dan algemene verklaringen kwam het nooit.