Direct naar artikelinhoud
vacature.com

Zó komt je buurman aan 60 dagen verlof

Heb je een jaar voltijds gewerkt, dan heb je volgens de wet recht op vier weken betaalde vakantieBeeld Shutterstock

Daar is de zomer, daar is je welverdiende verlof! Terwijl de ene werknemer het met de 20 wettelijke verlofdagen moet stellen, komt de andere vlot boven de 35 uit. Hoe kan dat?! Waarom is de ene werkgever zoveel guller dan de andere? En welk effect hebben al die verlofdagen op de productiviteit van het bedrijf?

Je merkt het aan de lengte van de files, de leegte van je inbox en de glimlach op het gezicht van je baas. Het is weer die tijd van het jaar dat alles wat gezapiger mag en de ene na de andere collega op vakantie vertrekt. Heb je een jaar voltijds gewerkt, dan heb je volgens de wet recht op vier weken betaalde vakantie. Hoe vanzelfsprekend we dat recht op verlof vandaag ook vinden, de geschiedenis leert dat het dat allerminst is. Je hoeft er zelfs niet eens zover voor terug te keren.

Stakingsmiddel

In de fabrieken van honderd jaar geleden bijvoorbeeld was er van betaald verlof helemaal geen sprake. Wie toen een dag thuis bleef, kreeg simpelweg niets. “Het is pas in de jaren 20 en 30 dat daar onder druk van de vakbonden verandering in is gekomen”, vertelt Erik Buyst, professor economische geschiedenis aan de KU Leuven. “Het waren grote bedrijven als Minerva, Gevaert en Bell die in ons land met betaald verlof pionierden, vaak na periodes van stakingen. Veel moet je je er ook niet bij voorstellen. Eerst ging het om twee à drie dagen betaalde vakantie per jaar.” Pas in 1936, nadat het land wekenlang plat had gelegen door een staking, kregen ook werknemers van andere bedrijven vakantierechten.

TIP: bereken hier hoeveel vakantiegeld je krijgt

Een volgende mijlpaal kwam er in 1947, met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De fabrieken in ons land hadden relatief weinig schade geleden en ook de haven van Antwerpen kon al snel weer op volle kracht draaien. Dat leidde tot economische euforie én de komst van het dubbel vakantiegeld. De vakantierechten breidden in de decennia daarna geleidelijk verder uit, om uiteindelijk in 1971 op vier weken betaald verlof uit te komen. Buyst: “En dat is de situatie waar we nu, bijna vijftig jaar later, nog altijd in zitten. Over verlof zijn er sindsdien geen grote algemeen bindende akkoorden meer gesloten. Een aantal sectoren en individuele bedrijven hebben de verlofrechten wel nog uitgebreid, wat verklaart waarom bedienden en arbeiders in het ene bedrijf meer verlofdagen hebben dan in het andere.”

Soms meer dan 60 verlofdagen

Dat de verschillen tussen de sectoren groot kunnen zijn, blijkt uit het jongste Salariskompas van vacature.com en KU Leuven (maart 2018), samengesteld op basis van een rondvraag bij 47.900 bedienden in Vlaanderen. Gemiddeld rapporteren zij 26 verlofdagen per jaar. Leerkrachten, ambtenaren en bedienden uit de sectoren energie, chemie en farmaceutische industrie doen daar vijf à tien dagen bij; hun collega’s uit de retail, de horeca, het toerisme en de notariaten komen op drie dagen minder uit.

“In de privé zijn het vooral de kapitaalintensieve bedrijven die gul zijn met verlofdagen”, analyseert Erik Buyst. “Chemiebedrijven leggen voor hun installaties gigantisch grote bedragen neer. In de totale productiekosten wegen de aankoop en het onderhoud van die machines vele malen zwaarder door dan de loonkosten. Om rendabel te zijn, moeten die fabrieken dan ook zo veel mogelijk draaien, liefst zeven dagen op zeven en 24 uur op 24. Die omstandigheden maken hen kwetsbaar voor stakingen, wat de vakbonden natuurlijk in een sterke onderhandelingspositie brengt. En dat vertaalt zich in hoge lonen én veel verlofdagen.”

(lees verder onder de grafiek)

Soms meer dan 60 verlofdagen
Beeld vacature.com

Volgens Gert Verreth van essenscia, sectorfederatie van de chemie en de farma, heeft het ook met de arbeidsorganisatie van de sector te maken. Lees verder het volledige artikel op vacature.com.

Hoeveel bedraagt jouw vakantiegeld?

Weet je waar jij recht op hebt? Met onze handige vakantiegeld calculator bereken je het in een handomdraai

Lees ook:

Dit is wat onze jaarlijkse vakantie de economie kost

Hoelang nog kan de bouwvakker op bouwverlof?

38 verlofdagen? Dan moet je in deze sector werken

Bronvacature.com.