Direct naar artikelinhoud
Bijgedachte

Dilemma's van een voetbalkijkend Belgisch-Engels gezin: "Hazard dan. Die speelt in de Premier League"

Hazard.Beeld Photo News

Wat doe je als Belgisch-Engels gezin wanneer België tegen Engeland voetbalt? We maken het nu in korte tijd een tweede keer mee. Gouden regel: laat je kind vooral libero zijn. En: "Don’t mention the B-word."

Vlagvertoon is normaal niet aan ons besteed. Tijdens dit WK maakten we daar graag een uitzondering op. Ons 4-jarig zoontje keerde terug van de supermarkt met wimpels in de tricolore én Panini-stickers. Hij koos één favoriete speler uit: Axel Witsel, krullenbol met knuffelbeergehalte.

Om de huiselijke vrede in balans te houden maakte ik net voor de eerste Engeland-België tijdens de reeksen een ommetje naar de Britse supermarkt. Zo konden we Engelse barbecuehapjes eten met Belgische friet. Maar een Engelse vlag kopen, mmmh... zou ik? Mijn dilemma werd gelukkig vanzelf opgelost. Ze waren uitverkocht. Bij thuiskomst bleek ik geklopt te zijn: naast onze tricolore hing al een reuzenvlag met het Engelse Sint-George-kruis. Mijn partner leende ze van een vriendin.

Maarten Rabaey.Beeld rv
Om de huiselijke vrede in balans te houden eten we Engelse barbecuehapjes met Belgische friet

De volgende tweespalt: draagt ons zoontje zijn Belgisch voetbalpakje met nummer 10? Of toch maar zijn England-T-shirt? Hij mag zelf kiezen. Het pakje van Hazard wordt het, een mooi compromis want die speelt ook in de Premier League.

Sporza of BBC?

Nog een vraag: kijken we naar Sporza of BBC? Elk een helft wordt het. Toch is de beste libero-commentatorrol weggelegd voor ons zoontje. Juichen doet hij, naargelang de doeltrap, samen met papa of mama, maar vooral onverwachts. En dat levert bij een 4-jarige grappige supporterskreten op: Komaan akselwitselengland! Come on’ Januzaj-yeaaaah-Vaardieee!

Als het spel vandaag ook zo vriendschappelijk is, dan wordt dat het perfecte opstapje voor de zachtst mogelijke brexit, toch? Ook voor Hazard van Chelsea naar Real? Nee dus. Je mag tijdens onze vriendschappelijke derby werkelijk alles zeggen op de supporterssofa, maar: ‘Don’t mention that B-word’, zegt ze. ‘Let’s enjoy the football.’