Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Tour de France: Degenkolb klopt twee Belgen in chaotische kasseienrit

Van Avermaet en Lampaert sterven in het wiel van de Duitser.Beeld REUTERS

De Duitser John Degenkolb heeft de negende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Na een chaotische kasseienrit haalde hij het in de sprint voor de Belgen Greg Van Avermaet en Yves Lampaert. Van Avermaet blijf leider.

Favorieten die vielen, lek reden en moesten achtervolgen, renners die uit het niets weer naar voren stoomden: de mini-Parijs-Roubaix heeft zoals verwacht spektakel opgeleverd. 

Het was uiteindelijk Lampaert die op een van de zwaarste kasseistroken de forcing voerde. Hij kreeg Van Avermaet en Degenkolb mee. De drie werkten goed samen en konden niet meer worden bijgehaald. De Belgen drongen de Duitser de kop op, maar dat volstond niet om hem te kloppen.

Van Avermaet behoudt de gele leiderstrui en vergroot zijn voorsprong op de Brit Geraint Thomas tot 43 seconden. Gilbert bezet op 44 seconden van de olympische kampioen de derde stek in het algemeen klassement.

Maandag staat een rustdag op het programma. Dinsdag wordt de eerste bergetappe van de Tour afgewerkt. Het peloton rijdt dan 158,5 kilometer met start in Annecy en aankomst in Le Grand-Bornand.