Herdenking WOI en vijfjarig koningschap in de kijker op nationale feestdag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De viering van de nationale feestdag en het klassieke civiele en militaire defilé zullen dit jaar vooral in het teken staan van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en het vijfjarig koningschap van koning Filip. Thema van de feestelijkheden dit jaar is: "Respect voor het verleden, vertrouwen in de toekomst". De feestelijkheden naar aanleiding van de nationale feestdag van 21 juli beginnen traditiegetrouw de dag voordien met het Bal National op het Vossenplein (met optredens van Liliane Saint Pierre, Get Ready! en Plastic Bertrand) en met een klassiek concert in de BOZAR.

Op de nationale feestdag zelf is er om 10 uur het Te Deum onder leiding van Jozef De Kesel in de St-Michiels en St-Goedelekathedraal. Van 10 uur tot 23 uur is er in en rond het Warandepark het Feest in het Park met doorlopend allerlei evenementen, infostands en concerten.

Om 16 uur start het civiele en militaire defilé. Dat militaire defilé zal volgens Michel Hofman, vice-chef Defensie, grotendeels "klassiek" zijn met onder meer troepen te voet, een gemotoriseerde colonne en een luchtdefilé met de 40ste verjaardag van de F-16's. Er is ook het burgerlijk defilé met onder meer de politiediensten, de civiele bescherming, de brandweer en de douane en accijnzen.

Het defilé bevat verschillende verwijzingen naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo zal er aan het militaire defilé bijvoorbeeld een groep 'Living History' deelnemen. Zij zullen militairen en materieel van 100 jaar geleden tonen. In de internationale troepen die deelnemen, zitten ook afstammelingen van oudstrijders. En de brandweer zal een manuele brandblusser tonen die ook gebruikt werd in WOI.

De politiediensten vragen bezoekers om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken om op 21 juli naar de hoofdstad te komen. "En zelf vuurwerk meebrengen is ook niet nodig. Daar wordt voor gezorgd", zegt Ilse Van de keere, commissaris van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene. Ze verwijst daarmee naar het traditionele vuurwerk op het Paleizenplein als afsluiter van de nationale feestdag (om 23 uur).

Alle informatie over de feestelijkheden op 21 juli is terug te vinden op: www.2107.be.

bron: Belga