Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Wrak van Russisch oorlogsschip met “112 miljard euro aan goud aan boord” gevonden voor kust Zuid-Korea

De Dmitrii Donskoy in betere tijden.Beeld Shinil Group

Een Zuid-Koreaans bergingsbedrijf heeft het wrak gevonden van een Russisch oorloggschip dat 113 jaar geleden ten onder ging. Aan boord van het schip zou zich nog steeds 200 ton goud bevinden, goed voor een totale waarde van 112 miljard euro.

Het Russische schip Dmitrii Donskoy ging ten onder in 1905 tijdens de zeeslag van Tsushima voor het Zuid-Koreaanse eiland Ulleungdo, waar 38 Baltische schepen en 89 Japanse schepen een strijd uitvochten in de Russisch-Japanse oorlog.

Wrak van Russisch oorlogsschip met “112 miljard euro aan goud aan boord” gevonden voor kust Zuid-Korea
Beeld Shinil Group

Een team van experts uit Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en Canada ontdekte het wrak zondag op een diepte van ongeveer 400 meter. Ze gebruikten twee bemande duikbootjes om beelden van het wrak te maken. 

Uit de beelden blijkt de uitvoerige schade die het schip opliep na een confrontatie met Japanse oorlogsschepen in mei 1905, alsook de ondertussen met zeeleven begroeide kanonnen en geweren, ankers, masten en het stuurwiel.

Volgens de overlevering zou de Dmitrii Donskoy 5.500 dozen met goudstaven en gouden munten aan boord gehad hebben die het uit de handen van de Japanners wilde houden.

Met eenpersoonsduikbootjes werd het wrak verkend.Beeld Shinil Group

De in Seoel gebaseerde Shinil Group, die de zoektocht naar het schip leidde, hoopt het wrak in oktober en november te kunnen bergen. De geschatte waarde van het goud aan boord bedraagt momenteel zo’n 112 miljard euro.

De helft van de schat die aan boord van het schip gevonden wordt, zal worden overgedragen aan de Russische overheid, deelt het bedrijf mee. Tien procent van het resterende bedrag zal geïnvesteerd worden in toeristische projecten op het eiland Ulleungdo, waar ook een museum gewijd zal worden aan het schip. 

Shinil Group maakte een compilatiefilm over de ontdekking van het wrak: