Direct naar artikelinhoud
Facebook

Zuckerberg onder vuur: "Facebook moet berichten van Holocaustontkenners niet verwijderen"

Facebook-topman Mark Zuckerberg.Beeld EPA

Facebook-topman Mark Zuckerberg is  onder vuur komen te liggen na een opmerkelijke uitspraak. In een interview over misinformatie gebruikte hij de Holocaust als voorbeeld. "Ik ben joods en er zijn mensen die de Holocaust ontkennen. Ik vind dat kwetsend. Maar ik geloof niet dat wij zulke berichten moeten verwijderen. Mensen maken fouten. Ik denk niet dat zij het expres fout hebben. Ik maak ook fouten als ik in het openbaar spreek", zei Zuckerberg tegen de techsite Recode.

Zuckerberg krijgt nu veel kritiek. "Het ontkennen van de Holocaust is een bewuste, opzettelijke en langdurige misleiding door antisemieten. Het is niet te ontkennen dat het hatelijk, kwetsend en bedreigend is. Facebook heeft een morele en ethische plicht de verspreiding ervan tegen te gaan'', zo verwoordde Jonathan Greenblatt van de joodse organisatie Anti-Defamation League zijn verontwaardiging.

Na publicatie ging Zuckerberg door het stof. "Ik vind ontkenning van de Holocaust persoonlijk diep beledigend, en ik wilde de bedoelingen van de ontkenners absoluut niet verdedigen'', zei hij.

Facebook voegde daar aan toe dat zulke berichten minder prominent in tijdlijnen van gebruikers komen te staan, in de hoop dat ze zo minder snel worden verspreid: "De verspreiding van misinformatie verminderen, in plaats van die compleet te verwijderen, is de juiste balans tussen vrije meningsuiting en een veilige omgeving."

"Facebook moet zich aan de wet houden"

Het Duitse ministerie van Justitie heeft intussen op Zuckerbergs uitspraken gereageerd. De Facebook-topman "moet zich aan de Duitse wetten houden die het ontkennen van de Holocaust verbieden", luidt het. Sociale media die dergelijke berichten niet meteen verwijderen, riskeren in Duitsland boetes tot liefst 50 miljoen euro. 

"Er mag geen plaats zijn voor antisemitisme", zegt minister van Justitie Katarina Barley. "Dat betekent zowel verbale en fysieke aanvallen op Joden als de ontkenning van de Holocaust. Dat laatste is ook strafbaar en zal streng vervolgd worden."