Direct naar artikelinhoud

Farmareus Merck laat prijzen zakken na kritiek van Trump

Farmareus Merck laat prijzen zakken na kritiek van Trump
Beeld Photo News

De zware kritiek die de Amerikaanse president Donald Trump al maandenlang uit op het prijsbeleid van de farmaconcerns begint resultaat op te leveren. Nadat eerder het Amerikaanse Pfizer en het Zwitserse Novartis afzagen van - aangekondigde - prijsverhogingen, heeft het Amerikaanse concern Merck & Co. nu zelfs prijsdalingen aangekondigd.

Zo zal het hepatitis-medicijn Zepatier 60 procent goedkoper worden. Voor sommige andere medicijnen komt er een prijsdaling van 10 procent aan.
Het bedrijf belooft de gemiddelde prijsstijging van de medicijnen niet hoger te leggen dan de inflatie.

Pfizer krikte op 1 juli de prijs van een aantal van zijn medicijnen op. Met die beslissing haalde de farmareus zich de toorn van Trump op de hals. Het bedrijf "zou zich moeten schamen" dat het prijsverhogingen "zonder reden" doorvoert, zei de president vorige week op Twitter. "Ze maken misbruik van de armen en anderen die zich niet kunnen verdedigen, terwijl ze tegelijk spotprijzen geven aan andere landen in Europa en elders."

Twitter bericht wordt geladen...

Na de uithaal kwam het tot een vergadering tussen het staatshoofd en Pfizer-CEO Ian Read, waarna het bedrijf besliste om de prijsverhogingen uit stellen. Het wil Trump zo de kans geven "om aan zijn blauwdruk te werken voor het versterken van het zorgstelsel en het verbeteren van de toegang voor patiënten". De president krijgt daarvoor tot het einde van het jaar.