Direct naar artikelinhoud
Oostenrijk

Oostenrijkse rel rond registratieplicht voor koosjer en halal vlees

Oostenrijkse rel rond registratieplicht voor koosjer en halal vlees
Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

In Oostenrijk wil een politicus van de deelstaat Neder-Oostenrijk dat joden en moslims zich verplicht laten registreren vooraleer ze koosjer of halal vlees kunnen kopen.

Minister van Dierenwelzijn en Asiel Gottfried Waldhäusl wil in Neder-Oostenrijk, de landelijke deelstaat rondom Wenen, een wet laten goedkeuren die registratie vereist van joden die koosjer vlees willen kopen. De wet zou eveneens voor moslims en halalvlees van toepassing zijn. 

Volgens Waldhäusl is het een regel in functie van het dierenwelzijn, niet tegen een bepaalde religie. FPÖ-woordvoerder Alexander Murlasits bevestigt die motivatie. "Het ontwerp werd in 2017 geschreven door een sociaaldemocraat (Maurice Androsch, red.) tijdens zijn laatste dagen in functie. Wij geven er gewoon gevolg aan. Dit gaat om dierenbescherming."

"Frontale aanval"

De kritiek op het voorstel klinkt echter fel. Critici maken de vergelijking met nazipraktijken en noemen het "een frontale aanval op het joodse en islamitische leven". In het plan zouden kopers van halal of koosjer vlees een lidmaatschapsbewijs van een religieuze organisatie moeten tonen of een verklaring afleggen over hun religieuze overtuiging. Voorzitter Oskar Deutsch van de Israëlische Cultuurgemeente, de overkoepelende organisatie van joodse gemeenschappen in Oostenrijk, noemt het uitgesloten dat zijn organisatie aan zo'n registratiesysteem meewerkt.

Ook de ÖVP, landelijk de grootste regeringspartij, noemt zo'n registratie onaanvaardbaar. Er is wel een nationale werkgroep opgericht die de richtlijnen rond ritueel slachten moet verbeteren. 

Klaus Schneeberger, hoofd van de plaatselijke ÖVP en coalitiepartner van de FPÖ in Neder-Oostenrijk, stelt evenwel gerust. "Natuurlijk zal niemand zich moeten registreren om koosjer vlees te kopen", zei hij op de Oostenrijkse openbare omroep. "Zoiets zouden wij nooit laten gebeuren."