Nationaal defilé in teken van herdenking WOI en vijfjarig koningschap Filip

de défilé op de nationale feestdag © belga

Het traditionele defilé op de nationale feestdag stond dit jaar in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en het vijfjarig koningschap van koning Filip.

Geen nationale feestdag zonder traditioneel defilé op en rond het Brusselse Paleizenplein. Het defilé startte traditiegetrouw met een schouwing van de troepen door de koning in de Wetstraat. Daarna trok het defilé voorbij de tribune aan het Paleizenplein met daarin het koningspaar (koningin Mathilde voor de gelegenheid gekleed in een rood ensemble van Natan), de vier koningskinderen, prins Lorenz, prinses Astrid, prins Laurent, prinses Claire en de verzamelde notabelen. Onder die notabelen opnieuw geen vertegenwoordiger van het Vlaams parlement. Parlementsvoorzitter Jan Peumans laat al jaren verstek voor het nationale defilé.

Het officiële militaire defilé, muzikaal ondersteund door de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, werd voorafgegaan door afvaardigingen van de koninklijke escorte te paard, veteranen en jongeren. In het luchtdefilé waren onder meer Agusta-helikopters, een Sea King en C-130-transportvliegtuigen te zien. De veelbesproken F-16 gevechtsvliegtuigen vormden bij het overvliegen van het Paleizenplein het cijfer vijf, verwijzend naar het vijfjarig koningschap van koning Filip.

In het militaire defilé zaten verschillende verwijzingen naar de herdenking van het einde van WOI. Zo nam er bijvoorbeeld een groep ‘Living History’ deel. Zij toonden kledij en materieel van 100 jaar geleden. En in de internationale troepen die deelnamen aan de parade te voet zaten ook afstammelingen van oudstrijders. Zo waren er detachementen met nazaten van soldaten uit Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Amerika. De meest opvallende verschijning daarbij was de groep Maori uit Nieuw-Zeeland.

Het burgerlijke defilé was door het ontbreken van de Civiele Bescherming een stukje korter dan de voorbije jaren. Het gemeenschappelijke vakbondsfront kondigde donderdag naelijk aan dat ze ‘niet medeplichtig wil zijn aan de door de minister van Binnenlandse Zaken, N-VA’erJan Jambon, en zijn kabinet georkestreerde klucht’.

Maar daarnaast paradeerden zaterdag wel afvaardigingen van de geïntegreerde politie, de douane, de brandweer, B-Fast, de FOD Volksgezondheid en het Rode Kruis. Ook in het burgerlijke defilé zat een knipoog naar WOI in de vorm van een handbluspomp die nog gebruikt is in 1918.

Speciaal voor het vijfjarig koningschap van koning Filip werd het defilé muzikaal afgesloten met optredens van Jo Lemaire en Ozark Henry, begeleid door de verschillende muziekkapellen. Helemaal aan het slot volgden nog de traditionele Europese hymne en natuurlijk het Belgische volkslied.

Alle informatie over de feestelijkheden op 21 juli is terug te vinden op: www.2107.be.

Partner Content