Samenwerkingsakkoorden moeten einde maken aan jarenlange disputen radiolandschap

© BART DEWAELE

De drie gemeenschappen hebben drie samenwerkingsakkoorden gesloten waardoor een einde moet komen aan de twisten en gerechtelijke procedures over het Belgische radiolandschap. De gemeenschappen maakten ook afspraken over de verdeling van de middelen van de federale veiling van de 800 MHz-band. Dat meldt Vlaams minister van Media Sven Gatz maandag.

De aanloop naar het nieuw Vlaams frequentieplan van april vorig jaar om het radiolandschap voor te bereiden op de uitzending via DAB+ zorgde voor een toenadering tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Op 8 december sloten beide gemeenschappen een akkoord over de coördinatie van omroepfrequenties tussen Vlaanderen en de Franse Gemeenschap, waardoor een einde moet komen aan de rechtsgeschillen rond de storende frequenties. Het voorziet ook in de opstelling van een globale databank en een berekeningsmethode voor toekomstige coördinaties van frequenties.

Dat akkoord krijgt nu een vervolg met een samenwerkingsakkoord van de Vlaamse regering, de Franse gemeenschapsregering en de Duitstalige gemeenschapsregering. De goedkeuring van de federale regering volgt later nog. De parlementen van de gemeenschappen moeten dit samenwerkingsakkoord nu nog formaliseren met een instemmingsdecreet.

“Dit samenwerkingsakkoord is cruciaal voor de hervorming van het radiolandschap in Vlaanderen en voor de verdere invoering van digitale radio via DAB+ in ons land. Ik ben blij dat we na zoveel jaren van geschillen bewijzen dat we ook goed kunnen samenwerken in ons kleine land en illustreren dat ons federalisme volwassen is”, reageert Sven Gatz. Voor zijn collega van de Franse gemeenschap, Jean-Claude Marcourt, “plukken de regeringen van de gemeenschappen de vruchten van het werk van jaren dat tot de pacificatie van het Belgisch radiolandschap leidt. Na de veiling van de 800 MHz-band, vloeit er nu 30 miljoen euro naar de Franse Gemeenschap. Die zal ik besteden aan de versnelde overstap naar digitale radio in de Franstalige media.”

Daarnaast zijn er afzonderlijke samenwerkingsakkoorden tussen gemeenschappen. Zo sloten de Vlaamse regering en de Franse gemeenschapsregering een samenwerkingsakkoord dat in bepaalde afwijkingen voorziet van het territorialiteitsbeginsel, het beginsel dat de gemeenschappen voor de hen toegewezen bevoegdheden de jurisdictie op hun grondgebied uitoefenen. Concreet maakt dit akkoord het mogelijk dat de Vlaamse Regulator voor de Media een zendvergunning mag uitreiken aan Vlaamse radio-omroepen in Vloesberg en Waver in Wallonië, van waar betere DAB+-uitzendingen in Vlaanderen kunnen worden verzorgd.

Omgekeerd mag de mediaregulator van de Franse Gemeenschap vanuit het Vlaamse Sint-Pieters-Leeuw uitzendingen vergunnen voor publieke en private radio-omroepen uit de Franse Gemeenschap die zich richten op het grondgebied van de Franse Gemeenschap. Een gelijkaardig samenwerkingsakkoord sloten de Vlaamse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap ook over het gebruik van de FM-frequentie in het Vlaamse Brussegem.

Daarnaast heeft de Franse Gemeenschap op haar beurt twee samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met de Duitstalige gemeenschap. De ene overeenkomst zorgt ervoor dat de gemeenschappen elkaar de mogelijkheid geven om frequenties van de andere gemeenschap te gebruiken zodat publieke radiozenders hun taak naar behoren kunnen uitvoeren.

Een laatste overeenkomst tussen de drie gemeenschappen betreft de verdeelsleutel van de opbrengst van de veiling van de 800 MHz-frequentieband in 2013. Daarbij werd vastgelegd dat de verdeling van die opbrengst voor 80 procent naar de federale overheid terugvloeit en voor 20% naar de gemeenschappen. De veiling van de 800 MHz-band leverde 360 miljoen euro op. Daarvan komt dus 72 miljoen (20%) toe aan de gemeenschappen. Die laatsten kwamen nu tot een gemeenschappelijk standpunt over de verdeling van die 72 miljoen euro, waarbij er 41,453 miljoen euro (57,57%) naar de Vlaamse Gemeenschap stroomt, 29,826 miljoen (41,43%) naar de Franse Gemeenschap en 720.000 euro (1,00%) naar de Duitstalige Gemeenschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen