Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Kinderopvang mag voortaan langer openblijven

Beeld ter illustratie.Beeld photonews

Vanaf volgend jaar mogen crèches vroeger openen en later sluiten. Ook in het weekend en op feestdagen mag de opvang draaien, zonder meerkost voor de ouders. Bovendien voorziet Vlaanderen 100 plaatsen voor dringende kinderopvang.

Op tijd je kind ophalen in de crèche: als werkende ouder moet je je vaak in meer dan één bocht wringen. Daarom geeft de Vlaamse regering de gesubsidieerde crèches (goed voor 75 procent van de opvangplaatsen) vanaf volgend jaar de mogelijkheid om vroeger te openen of langer open te blijven, zonder dat je daar als ouder een woekertarief voor moet neertellen.

Vandaag moet zo'n kinderopvang (waar je betaalt op basis van je inkomen) minstens gedurende 11 uur open zijn tussen 6 en 20 uur, bijvoorbeeld van 7 tot 18 uur. Wie zijn kind meer dan een half uur na sluitingstijd komt ophalen, betaalt 160 procent van de dagprijs. De opvang krijgt geen subsidies meer voor die uren. Dat verandert dus binnenkort.

In de toekomst kunnen 'flexibele' crèches die minstens 12 uur openblijven, een subsidie aanvragen, zodat ouders hetzelfde uurtarief betalen voor dat laatste uur. "Dat zal het voor ouders veel makkelijker maken om werk en gezin te combineren", aldus Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Opvang zal ook steeds vaker mogelijk zijn voor ouders die werken op feestdagen en in het weekend, en dat tegen hetzelfde tarief.

'Dat zal het voor ouders veel makkelijker maken om werk en gezin te combineren'
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn (CD&V)

Puzzel

Er komt geen limiet op het aantal uren dat een kinderopvang mag openblijven, maar het aantal crèches dat bijvoorbeeld tot 14 uur per dag zal openblijven blijft waarschijnlijk beperkt, benadrukt Nele Wouters van Kind en Gezin. "In de praktijk zie je vaak dat ouders hun kind een uurtje vroeger willen brengen, ofwel een uurtje later willen komen halen. Dat is vaak al een enorme hulp om de hele puzzel tussen werk en gezin gelegd te krijgen."

De Vlaamse regering voorziet bovendien 100 plaatsen voor dringende kinderopvang, om ouders tijdelijk uit de nood te helpen. Dat heeft de Vlaamse regering eveneens beslist op de superministerraad. Die plaatsen zullen crèches vrij moet houden voor een kind dat binnen de maand nood heeft aan kinderopvang, omdat mama of papa plots werk vindt of een opleiding kan volgen.

Die 'noodopvang' moet vooral kansarme gezinnen helpen. De vrijgehouden opvangplaatsen komen dan ook vooral in steden met een groot aantal jonge kinderen, die leven in een éénoudergezin of gezinnen waar minstens één ouder werkzoekend is. 10 plaatsen zijn voorzien in Brussel, 6 in Gent, 15 in Antwerpen en nog 2 tot 4 in steden als Aalst, Asse, Kortrijk, Dendermonde. Een tijdslimiet voor zo'n tijdelijke opvang is er niet, maar een crèche krijgt naast een jaarlijkse forfait van 1.500 euro ook 125 euro per kind dat tijdelijk opgevangen wordt. Dat moet voorkomen dat plaatsen dichtslibben met kinderen die quasi permanent worden opgevangen.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V).Beeld Photo News

Ook wil Vandeurzen dat er verder werk wordt gemaakt van lokale loketten voor kinderopvang in de gemeenten, een soort dispatch waar ouders kunnen aankloppen als ze dringend op zoek zijn naar flexibele opvang.