Direct naar artikelinhoud
buitenland

Netanyahu en Erdogan verbaal in de clinch over controversiële Israëlische wet

Benjamin Netanyahu en Recep Tayyip Erdogan.Beeld AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn in een felle verbale ruzie verzeild geraakt als gevolg van de controversiële Israëlische wet over de "Joodse natiestaat". 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Israël vandaag "de meest zionistische, fascistische en racistische staat ter wereld" genoemd. De forse kritiek van Erodgan werd al snel beantwoord door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die Turkije op zijn beurt als "een sombere dictatuur" bestempelde.

"De geest van Hitler, die de wereld naar een grote catastrofe heeft geleid, is herrezen bij sommige Israëlische gezaghebbers", zo verklaarde Erdogan in Ankara aan de parlementaire fractie van zijn AKP-partij. "Er bestaat geen enkel verschil tussen Hitler's obsessie met het Arische ras en de opvatting van de Israëlische leiders die zeggen dat het oude land exclusief toebehoort aan de Joden."

Er is geen verschil tussen Hitler's obsessie met het Arische ras en de Israëlische leiders die zeggen dat het oude land exclusief toebehoort aan de Joden
Recep Tayyip Erdogan

De uithaal van de Turkse leider was een gevolg van een stemming in het Israëlische parlement vorige week, waarbij een wet werd goedgekeurd waarin Israël wordt omschreven als de "natiestaat van het Joodse volk".

De Turkse kritiek leidde meteen tot een forse reactie vanuit Israël. "Erdogan maakt Syriërs en Koerden af en sluit tienduizenden Turken op", aldus Netanyahu. "Israël verdedigt consequent de gelijke rechten van alle burgers, zowel voor als na deze wet."