Direct naar artikelinhoud
Noodweer Japan

Hittegolf Japan geclassificeerd als natuurramp: 80 doden en 35.000 gehospitaliseerd

Een Japanse vrouw gebruikt een paraplu en een draagbare ventilator tegen de hittegolf die Japan teistert.Beeld AFP

Het land van de rijzende zon moet nog herstellen van de overstromingen van vorige maand, maar krijgt nu te maken met een nooit eerder geziene hittegolf. En die wekt bezorgdheid over de Olympische spelen van 2020 in Tokio. 

De Japanse overheid heeft de hittegolf die het land teistert officieel geclassificeerd als een natuurramp. In de stad Kumagaya, vlakbij Tokio, werd op maandag een recordtemperatuur geregistreerd van 41,4 graden Celsius. De hoogste temperatuur ooit gemeten in het land. Sinds begin juli zijn er in Japan al 80 mensen overleden aan de hitte en meer dan 35.000 mensen werden gehospitaliseerd volgens een verklaring van het Agentschap voor Brand en Rampen.

Vooral bejaarden hebben het moeilijk, maar onder de dodelijke slachtoffers was er onder andere ook een zesjarige jongen die het bewustzijn verloor na een schooluitstap en 20 minuten later overleed. Yoshihide Suga, een woordvoerder van de Japanse overheid, liet vandaag weten dat de schoolvakantie dit jaar mogelijk verlengd wordt en de overheid voorziet in financiering zodat elke Japanse school uitgerust is met airconditioning tegen volgende zomer.

Een zesjarige jongen verloor het bewustzijn na een schooluitstap en overleed twintig minuten later

Olympische spelen 2020

De dodelijke hitte van dit jaar wekt bezorgdheid op over de Olympische spelen van 2020 in Tokio. Japanse zomers zijn berucht vanwege hun extreme hitte en vochtigheid en men vreest voor de gezondheid van atleten en toeschouwers tijdens de Spelen.

Yuriko Koike, gouverneur van de Japanse hoofdstad, beloofde deze week dat ze maatregelen tegen de extreme hitte even belangrijk acht als terreurbestrijding: “In beide gevallen gaat het over de bescherming van mensenlevens.”

'Maatregelen tegen de extreme hitte zijn even belangrijk voor mij als terreurbestrijding'
Yuriko KoikeGouverneur Tokio

Tot midden juli zorgde noodweer nog voor overstromingen in het land, met 225 doden als gevolg. Burgers getroffen door de overstromingen verblijven in schuilplaatsen of beschadigde huizen en zijn daardoor extra kwetsbaar voor de hitte. Tot midden augustus blijft het kwik boven de 35 graden, zegt het officiële weeragentschap van Japan.

Schuilplaats voor de mensen die hun onderdak verloren door het noodweer in Japan.Beeld AFP